U kojim zemljama važe srpske vozačke dozvole

U kojim zemljama važe srpske vozačke dozvole

Osim u Nemačkoj u kojoj bi uskoro trebalo da počnu da važe, srpske vozačke dozvole ove godine biće priznate i u Austriji.

Ovo znači da u ove dve zemlje naši vozači neće morati ponovo da polažu vozačku ispit kako bi srpsku zamenili za nemačku odnosno austrijsku vozačku dozvolu, već mogu to da urade bez polaganja i besplatno.

U Berlinu bi, naime, svakog trenutka, trebalo da se potpiše sporazum između Nemačke i Srbije o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola dve zemlje. U prvom tromesečju ove godine, isti sporazum trebalo bi da bude potpisan i sa Austrijom.

Zamena srpske dozvole za nemačku biće besplatna. Jedini uslov koji bi državljani Srbije trebalo da imaju jeste prebivalište u Nemačkoj od najmanje 185 dana. Ova odluka odnosi se na sve kategorije, osim za traktore i poljoprivredne mašine.

Nema sumnje da će ova odluka doneti ogromno olakašanje za desetine hiljada naših zemljaka na privremenom radu u Nemačkoj, jer u pojedinim pokrajinama polaganje za vozačku košta i više od 1.000 evra.

Pored toga što će u prvom tromesečju ove godine biti zaključen sporazum i sa Austrijom, u toku su postupci za bilateralno regulisanje uzajamnog priznavanja i zamene vozačkih dozvola sa Holandijom, Norveškom i Grčkom, a u planu je pokretanje postupka priznavanja dozvole i sa Švedskom.

Osim u Nemačkoj i Austriji, srpske dozvole važe i moguće ih je zameniti za lokalnu bez ponovnog polaganja vozačkog ispita i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, na Kipru, u Turskoj, Kazahstanu, Portugaliji, Azerbejdžanu, Monaku, Finskoj, Estoniji, Rusiji, Danskoj, Kataru, Španiji, Italiji, Makedoniji i Albaniji.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dejan

  pre 1038 dana i 16 sati

  za nemacku jos nema nista i ko to zna dal ce uopste biti priznate....ovo je jos jedna bajka koju nam serviraju politicari u Srbiji jer smo naucili vec godinama da nas lažu i mažu....kako se vec spominje, mozda i pocne narod da se odrice dokumenta jer sta ce nam ako ona nije priznata dalje od granica Srbije....bili smo i ostali gradjani drugog reda

  Oceni komentar:
  0
  2
bez vode bez struje isključenje vode novorođenčad pošte srbije raspored sahrana novi sad Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo štrajk poštara Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad novosadsko porodilište horoskop bebe gradonačelnik Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci zodijak jkp lisje novosađani elektrovojvodina betanija skupština grada novog sada vremenska prognoza dnevni horoskop JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Dom zdravlja Novi Sad servisne informacije novi sad