U medicinskim ustanovama “5 minuta tišine” zbog ubijene medicinske sestre

U medicinskim ustanovama “5 minuta tišine” zbog ubijene medicinske sestre

Danas od 13 do 13.05 časova u svim zdravstvenim ustanovama u znak sećanja na tragično preminulu koleginicu Ljubinku Popović održaće se protest "5 minuta tišine". Ovo je danas objavljeno na FB nalogu jedne medicinske sestre, uz poziv kolegama i korisnicima usluga da podrže ovaj protest.

Podsetimo, juče je u prostorijama Medicine rada u Šapcu pacijent Vukašin Vilotić napao i ubio medicinsku sestru Ljubinku Popović (55). Naoružan nožem, Vilotić je medicinsku sestru napao na prijemnom odeljenju Medicine rada. On je došao da mu se prepišu lekovi i ušao je u ordinaciju gde je ona primala knjižice. U toku je bila pauza, a Ljubinka je stajala na prijemu. Vilotić je ušao, ubo je u vrat kuhinjskim nožem, a nakon toga izašao i mirno rekao: "Ja sam to uradio, ja sam bolestan."

Ljubinku je našla servirka, koja je zatekla na podu prijemnog odeljenja u lokvi krvi. Kada je počela da vrišti, ostalo osoblje se okupilo, a Vilotić je ostao mirno da sedi u čekaonici.

Inače, Vilotić je bivši zatvorenik, a nije bio agresivan prema ostalima u prostorijama Medicine rada. U zatvoru je bio zbog saobraćajne nesreće. Još se utvrđuje kako je tačno došlo do napada, a zna se da je ubo kuhinjskim nožem nožem u vrat i presekao krvne sudove.

Nije bilo šanse da napadnuta sestra preživi, jer joj je presečen krvni sud, iako su je kolege odmah prebacile na urgentni prijem. Medicinska sestra je u kritičnom stanju prebačena je bolnicu, nakon čega je preminula. Pacijent je uhapšen.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Srbije osudili su napad, a najavljeno je da će do kraja nedelje biti formirana komisija koja će raditi na svim slučajevima napada.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić najavio je da će do kraja nedelje biti formirana komsija koja će raditi na svim slučajevima prijave napada na zdravstvene radnike, kako na lekare, tako i na medicinske sestre.

''Očekujemo da predložena imena te buduće komisije, odnosno, radne grupe budu poznata do kraja nedelje'', rekao je Vekić novinarima.

Kako je objasnio, to radno telo će analizirati sve prijavljene slučajeve, ali i ukazao da ono neće moći da preduzme nikakve bitne korake bez adekvatne saradnje sa MUP-om i Tužilaštvom.

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović rekla je da je ta komora zabeležila 11 napada na medicinske radnike prošle godine.

Ona smatra da se mora uvesti novo delo, koje postoji u drugim zakonodavstvima zemalja u regionu, a koje će glasiti kao napad na zdravstvenog radnika u vršenju zdravstvene delatnosti.

Jovanović je istakla da zdravstveni radnici u Srbiji, srećom, najčešće budu lakše povređeni u tim napadima, odnosno, da su uglavnom izloženi vredjanjima i lakšim povredama.

I ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tokom obilaska Dom zdravlja u Šapcu najoštrije je osudio incident koji se dogodio.

- Više nema šta da se čeka. Odmah pokrećemo inicijativu za izmenu zakona da se svaki napad na medicinskog radnika u okviru zdravstvene ustanove tretira kao jedno od najtežih krivičnih dela i da se za takve napadače predvide najstrože kazne, rekao je ministar.

On je podsetio da je nedavno dobio podršku svih sindikata u zdravstvu, kao i ostalih zdravstvenih institucija, ali i zaštitnika građana Saše Jankovića i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, da se medicinski radnici dodatno zaštite na svojim radnim mestima, a da posle incidenta u Šapcu to mora odmah da se sprovede.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište elektrovojvodina sahrane matična knjiga rođenih dunav novorođenčad isključenja struje bez struje horoskop bez vode EPS RHMZ havarija na vodovodu raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad betanija almaško groblje bebe jkp novosadska toplana horoskopski znaci gradsko groblje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije porodilište Miloš Vučević jkp lisje gradonačelnik Miloš Vučević telep servisne informacije novi sad radosne vesti