U Novom Sadu 21.504 nezaposlenih

U Novom Sadu 21.504 nezaposlenih

Prema statistikama Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposlenost u Novom Sadu, manja je za 19 procenata u odnosu na novembar 2015, dok je na teritoriji Južnobačkog upravnog okruga broj nezaposlenijh na evidenciji manji za 12 odsto. Najveći potražnja je i dalje za IT stručnjacima i medicinskim osobljem.

Broj nezaposlenih u Novom Sadu, prema evidenciji NZS, u novembru je bio 21. 504, odnosno za 5336 manje nego pre godinu dana. Razlog tome je, pre svega, dolazak dva velika investitora, Lira i Delfija, kaže Dušan Marjanović, iz novosadske filijale NZS.

- Razlika je i u tome što jedna disciplina, koja se nije ranije vrednovala na trištu rada, sada ipak postoji. Sve više radnika je prijavljeno, radi se više legalno i inspekcije bolje rade svoj posao - kaže Marjanović.

Dolaskom investitora, porasla je i potreba za NKV radnicima, pa sad postoji problem naći dovoljno zainteresovanih. S druge, strane, oni koji su na birou stalni, kažu da se posao teško nalazi.

U NZS tvrde da poslodavci imaju potrebe za veštinama koje su deficitarne pa se mnogi odlučuju na prekvalifikaciju, ili dodatne obuke.

Nezaposlenost jeste smanjena, ali je najveći broj poslova za NKV radnike. Malo je kvalitetnih i dobro plaćenih poslova, sem u IT industriji.

- Ovde pre svega govorimo o visokoobrazovanim ljudima, ali ne samo o njima. Postoje i druga radna mesta koja su tražena. To su, pre svega, lekari - specijalisti, farmaceuti. Oni se traže, ali ih nema na tržištu. Opet, ima i onih zanimnaja koja se traže ali profili nisu dovoljno kvalitetni, kao što su kuvari, poslastičari, pekari, itd... - dodaje Marjanović.

Više od polovine nezaposlenih su žene, a na birou je i dalje najviše prijavljenih uzrasta od 25 i 29 godina, koji traže prvo radno iskustvo.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan