U Novom Sadu četiri aukcije zaplenjene robe s graničnih prelaza

U Novom Sadu četiri aukcije zaplenjene robe s graničnih prelaza

Uprava carina trenutno radi na izradi aplikacije preko koje će moći da se kupuje oduzeta roba...

Širom Srbije u sredu 13. marta počela je sezona aukcija robe koja je zaplenjena na graničnim prelazima ili oduzeta prilikom kontrola na putevima u zemlji.

U specijalnim magacinima širom Srbije nalaze se zaplenjeni automobili, motori, luksuzni čamci, ali i hiljade različitih predmeta, poput televizora, cigareta, garderobe...

Uprava carina organizuje licitacije u svojim magacinima kada je neka roba oduzeta pravosnažnim rešenjem u carinskoprekršajnom postupku. Konačnu odluku o sudbini robe donosi sud, koji nalaže kako će se s njom dalje postupati.

Kako prenosi "Dnevnik", pravo učešća na licitacijama ograničeno je na pravna lica, koja ne moraju da budu registrovana za promet određene vrste robe, osim u slučajevima kada se radi o nekoj specifičnoj robi, poput plemenitih metala, kada pravno lice mora biti registrovano za uskospecijalizovanu delatnost, kao što su zlatari ili juveliri.

Praksa je pokazala da se najviše prodaju garderoba, odeća, tehnika, ali i vozila zaplenjena u carinskim prekršajima.

Početnu cenu određuje komisija, koja robu priprema, prebrojava i kontroliše, a kada se dobije konačni spisak, određuje se početna cena, koja je niža od realne tržišne cene te robe jer se mora računati i na troškove kupca, kao i na to da će cena rasti na samoj licitaciji.

Svako ko je zaintersovan za robu, nakon što uplati određeni iznos kaucije, može biti potencijalni kupac na javnoj licitaciji.

Pravo učešća za motorna vozila imaju i fizička lica, kojima je dovoljna samo lična karta i, naravno, novac za depozit. Drugim rečima, na licitaciji se ne može učestvovati ukoliko niste položili kauciju, koja iznosi 30 odsto od početne cene. Pravnim licima, podsećanja radi, potrebno je rešenje iz APR-a, nakon čega sledi razgledanje robe, piše "Dnevnik".

Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija.

Trenutno se radi i aplikacija za e-prodaju carinske robe, a cilj njene izrade je da se zainteresovanima omogući da licitiraju "iz fotelje”, a država uveća prihode u svojoj kasi. Plan je da aplikacija proradi u drugoj polovini ove godine.   

LICITACIJE U NOVOM SADU: U Carinarnici u Carinskoj ulici broj 1, u sali na prvom spravu, javne prodaje biće održane 14. i 15. marta, a zatim 21. i 28. marta. Početak je zakazan za 11 časova.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan