U Novom Sadu doneta prva presuda u korist zaduženih u "švajcarcima"

U Novom Sadu doneta prva presuda u korist zaduženih u "švajcarcima"

U Novom Sadu je doneta prva presuda kojom je raskinut ugovor između korisnika stambenog kredita u švajcarskim francima i banke. Najpre je takvu presudu doneo Viši sud, a potom je Apelacioni sud odbio žalbu banke i potvrdio presudu o raskidu ugovora.

Naš sugrađanin, kojem se, zahvaljujući sudskoj presudi, raskida ugovor o stambenom kreditu vezanom za kurs švajcarskog franka, o tome ne želi javno da govori. Pre osam godina banka mu je isplatila kredit u dinarima, i to sedam miliona. Do sada je otplatio šest i po miliona, a duguje još – 13 miliona. Prema presudi Apelacionog suda, neće morati da plati ceo iznos.  

- Ugovor o kreditu je raskinut, dakle rezultat toga je dinarska restitucija – svaka strana mora da vrati drugoj ono što je od nje primila u dinarima. Na to će i jedna i druga strana platiti zateznu kamatu. I klijent će određenim iznosom, koji je pet puta niži od onoga što duguje sada po planu otplate, moći da zatvori kredit, a stan mu ostaje, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja građana "Efektiva".

U "Efektivi" očekuju da istim putem krene ostalih 20 hiljada dužnika u švajcarskim francima.

- U slučaju raskida ugovora, odnosno pravosnažne presude za raskid, klijent je u mnogo povoljnijem položaju nego ako bi prihvatio konverziju. Tako da mi od ovog trenutka odustajemo od zahteva za konverziju, ne tražimo više donošenje Zakona. Pokušaćemo da animiramo što više ljudi da podnese tužbu za raskid ugovora i na taj način trajno reše svoj problem, kaže Gavrilović.

Dužnike je dodatno ohrabrila ocena sudije Ustavnog suda Dragiše Slijepčevića da su krediti u švajcarcima izgubili smisao za jednu od ugovornih strana, odnosno klijente, i da su ugovori o tim kreditima podložni raskidu.

- Nikada nisam rekao da će Ustavni sud nešto prihvatiti, još manje da će stati u zaštitu korisnika ovih kredita. Rekao sam da, u slučaju da redovni sudovi ne pruže zaštitu korisnicima kredita u švajcarskim francima, nastaje problem koji će se u postupku po ustavnim žalbama naći pred Ustavnim sudom. Ako i Ustavni sud ne reši ovo pitanje, ono će se svakako rešavati pred Evropskim sudom za ljudska prava, izjavio je sudija Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu RTS

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan