U Novom Sadu lakše stići do posla nego u manjim mestima

U Novom Sadu lakše stići do posla nego u manjim mestima

Zvanična statistika godišnje zabeleži više od 120 hiljada internih migracija. Najveći broj onih koji menjaju prebivalište gravitira ka velikim gradovima, te je tako Novi Sad samo prošle godine postao bogatiji za sedam hiljada stanovnika.

To kažu i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i u Regionalnoj privrednoj komori. Ne treba da čudi, jer je do posla u Novom Sadu i dalje lakše stići nego u manjim mestima. Ono što se promenilo poslednjih godinu i po dana, jesu zahtevi poslodavaca, pa su sada najtraženiji upravo radnici sa nižom kvalifikacijom, prenosi RTV.

Iako je stopa nezaposlenih i dalje visoka oko 16 odsto, načelnik novosadske filijale Nacionalne službe zapošljavanje Dušan Marjanović kaže da ohrabruje činjenica da je prošle godine posao preko te službe našlo više od 81 hiljada ljudi, a među njima najveći broj onih sa nižim kvalifikacijama.

- U Novom Sadu je ogroman trend i ogroman porast zapošljavanje lica koja imaju niže kvalifikacije, dakle srednja škola pa niže. Pogotovo ovi koji nemaju kvalifikacija. Dakle mi smo sada već u situaciji da već malo teže profilišemo kadrove koji su potrebni takvim poslodavcima – kaže Marjanović.

Kada je reč o visokoobrazovnim kadrovima tu je uglavnom bez promena. Najveća je tražnja za IT stručnjacima, a čekanje onih koji ne trebaju privatnom sektoru sve je duže. Stoga, kaže Marjanović, i fakulteti moraju da se promene i proizovode kadrove koji su potrebne tržištu rada.

Isti zahtev imaju i poslodavci, ističe predsednik privredne komore Novog Sad, Dragan Lukač i dodaje da zato treba što pre uvesti dualno obrazovanje. Stručan kadar i infrastrukturna opremeljenost zona, biće, kaže dobar podsticaj privredi u gradu, a strukture promene već su učinjene.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan