U Novom Sadu obeležen 1. mart – Svetski dan civilne zaštite

U Novom Sadu obeležen 1. mart – Svetski dan civilne zaštite

Sa ciljem da se podigne nivo svesti o značaju pripremljenosti građana i njihovom poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća i opasnosti, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u saradnji sa načelnicima upravnih okruga i gradonačelnicima, obeležava 1. mart – Svetski dan civilne zaštite.

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika, tim povodom je u sedištu Južnobačkog upravnog okruga održana svečana sednica kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i onih institucija koje su u funkciji civilne zaštite.

Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković istakao je da je civilna zaštita dugo bila nepravedno zapostavljena, međutim poslednjih nekoliko godina intenzivno se radi na podizanju svesti građana, kao i na organizovanju jedinica civilne zaštite.

Prisutnima se obratio i zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Кružević koji istakao da je civilna zaštita u Novom Sadu na visokom nivou.

- Veliki pomak u sektoru civilne zaštite desio se 2012. godine kada je započet proces obrazovanja jedinica civilne zaštite opšte namene. Za teritoriju Grada Novog Sada predviđena su 72 voda jedinice, sa 2.520 pripadnika. Grad svake godine na direktan ili indirektan način ulaže u opremu i obuku jedinica civilne zaštite i utiče na podizanje svesti građana o važnosti tog sektora. Ove godine za te potrebe izdvojeno je oko 40 miliona dinara. Nadam se da neće biti mnogo povoda da društvo spozna koliki je značaj civilne zaštite, ali bitno je da preventivno delujemo – izjavio je Srđan Кružević.

Načelnik Uprave za vanredne situacije Dragan Cvetićanin je objasnio da Ministarstvo za unutrašnje poslove Republike Srbije preko Sektora za vanredne situacije intenzivno radi na tom zadatku.

- Formirane su specijalizovane jedinice, izvršene su obuke svih pripadnika, svake godine se izvode treninzi specijalizovanih jedinica i sada možemo da kažemo da su one spremne da reaguju u vanrednim situacijama. Te jedinice su deo integrisanog sistema zaštite i spasavanja, uz postojeće snage sektora i od velikog je značaja da budu spremne da adekvatno i pravovremeno reaguju – rekao je Dragan Cvetićanin, a prenosi odeljenje za odnose s javnošću u kabinetu gradonačelnika.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan