U Novom Sadu održan okrugli sto o zapošljavanju osoba sa invaliditetom

U Novom Sadu održan okrugli sto o zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković prisustvovala je okruglom stolu "Zapošljavanje osoba sa invaliditetom – podrška i prepreke" koji organizuje Unija poslodavaca Srbije.


Okrugli sto je okupio predstavnike lokalne vlasti, Nacionalne službe za zapošljavanje, školstva, zdravstva, ustanova kulture, poslodavce, osobe sa invaliditetom i predstavnike nevladinih organizacija koji su ukazali na primere dobre prakse i probleme, koji podstiču ili onemogućavaju inkluziju osoba sa invaliditetom, uključujući zapošljavanje.


- Grad Novi Sad nastoji da putem različitih mera poboljša položaj osoba sa invaliditetom, i one se realizuju kroz delovanja resornih uprava. Jedna od tih mera je i pozitivna diskriminacija koju praktikujemo kada je reč o aktivnoj politici zapošljavanja gde prednost dajemo teže zapošljivim kategorijama stanovništa u koju spadaju i osobe sa invaliditetom. Takođe, podstičemo i ličnim primerom pozivamo kompanije da sarađuju sa preduzećem "Des", u kojem preko 60 posto zaposlenih čine osobe sa invaliditetom. Nastojimo da primenjujemo standarde o pristupačnosti u svim oblastima, u što većoj meri. I dalje je, možda, najvažnije uklanjanje prepreka koje nisu materijalne prirode, odnosno prevazilaženje predrasuda i strahova proisteklih iz nedovoljnog poznavanja tematike. Osobe sa invaliditetom mogu da doprinesu društvu i to čine svakodnevno. Moramo obezbediti sistemsku podršku licima sa invaliditetom, a krajnji cilj je njihovo osamostaljivanje na najvišem nivou, od čega korist ima društvo u celini – rekla je Ljiljana Кoković.Direktorka za međunarodnu saradnju Unije poslodavaca Srbije Dejana Kuzmić je rekla da je okrugli sto organizovan u nameri da poboljša položaj osoba sa invaliditetom, posebno kad je reč o zapošljavanju.

- Zapošljavanje predstavlja jedan od najbitnijih mehanizama kada je u pitanju uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života. Međutim, ne možemo se oslanjati samo na zapošljavanje i poslodavce, jer svaka osoba koja dolazi na tržište rada formira samu sebe kroz obrazovanje, kulturu, informisanje, kao i društvene mreže itd. Postavlja se takođe i pitanje fizičke dostupnosti, kako stići od jedne do druge tačke i da li postoji adekvatan prevoz za osobe sa invaliditetom. Inkluzija osoba sa invaliditetom je propisana raznim zakonskim propisima počevši od Ustava preko Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom. Inkluziju čine ne samo oni koje treba ubaciti u sve sfere društvenog života, nego su u pitanju i oni koji ih uključuju u taj društveni život – rekla je Dejana Кuzmić i dodala da prema dosadašnjim iskustvima osoba sa invaliditetom, nažalost, većina stvari koja se proklamuje u teoriji nije ista i u praksi, te je apelovala da se poveća svest javnosti o pravima i položaju ove grupacije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • magdalena

  pre 377 dana i 18 sati

  Imate poravo glasa o grupaciji

  Oceni komentar:
  0
  0
OK Vojvodina Vreme u Novom Sadu novosađani JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina Srbija ljubavni horoskop novosadsko porodilište servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode isključenje grejanja betanija novi sad vremenska prognoza horoskopski znaci bez struje smanjen pritisak vode prognoza vremena Novo naselje bez vode novorođenčad Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod horoskop bez grejanja tajne horoskopa odbojkaši vojvodine