U Novom Sadu održana tribina "Ukrajina - svedočenja sa lica mesta"

U Novom Sadu održana tribina "Ukrajina - svedočenja sa lica mesta"

Predstavnici ukrajniskih gradova ocenili su danas na tribini u Novom Sadu da je Ukrajina "stena koja čuva Evropu od ruske agresije i Trećeg svetskog rata" i da se "varaju svi koji misle da je to negde daleko".

Bivša zamenica načelnika Kijevske regionalne administracije, Tatjana Ščerbak, navela je da u njenom kraju više niko ne živi, da je njen sused sahranjen u dvorištu i da su u njenoj kući bila dva leša, prenosi Insajder izveštaj sa tribine novinske agencije Beta. 

Nemojte biti po strani. Govorite, vrištite, borite se. Samo nemojte da ćutite, nikada i nikome. Ako budete ćutali, porobiće vas ruska agresija. Moramo zajedno da spasemo svet. Pravda i istina uvek pobede – kazala je Ščerbak na tribini "Ukrajina - svedočenja sa lica mesta" u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Na pitanje o tome kako se oseća u gradu u kojem je predsednik Rusije Vladimir Putin počasni građanin, kazala je da Novi Sad bez obzira na to zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture za ovu godinu, u šta se uverila u razgovoru sa građanima Novog Sada.

Zamenica gradonačelnika Irpinja Violeta Dvornikova kazala je da je njen grad "bio jedan od najlepših u Ukrajini, koji je platio veoma skupu cenu otporu ruskom agresoru".

 Sedamdeset odsto grada je danas uništeno. Drago mi je da smo uspeli da oteramo neprijatelja iz našeg grada, ali ta pobeda nas je koštala mnogo: uništene su škole, vrtići, bolnice, komunalna preduzeća – kazala je Dvornikova.

Pozvala je svet da pomogne da se grad obnovi, za šta je, po njenim rečima, potrebna jedna milijarda dolara.

Zamenik gradonačelnika Višgoroda Trofim Ivanov rekao je da za "okupatorsku državu poput Rusije nema pravila i ne zna se ko će biti sledeći".

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je da je uveren da će i Srbija, zajedno sa Ukrajinom, "ići i boriti se za Evropu". Naveo je da je Srbija dala tri miliona evra u humanitarne svrhe, namenjene za pomoć Ukrajini.

– Sve što se pruža ovde izbeglicama iz Ukrajine u nekim momentima je i više nego što se pruža u Evropi – kazao je Tolkač i naveo da je u Srbiji oko 7.000 izbeglica iz Ukrajine, izrazivši zahvalnost domaćim vlastima na gostoprimstvu.

On je rekao da je u toku je genocid nad ukrajinskim narodom.

 Ali, (predsednik Rusije, Vladimir) Putin je uspeo da ujedini Ukrajinu i ceo svet. Dobili smo pomoć i oružje koje nam omogućava da se borimo protiv velike snage Ruske Federacije – kazao je ambasador.

Tribini je prisustvovao i Nenad Čanak koji je ocenio da je "ruska agentura" iskoristila poslednjih 20 godina da od Srbije napravi svoju "ispostavu i nepotopivi nosač aviona u srcu Evrope".

Ceo tekst pročitajte na sajtu Insajdera.

Oceni vest:
2
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Danilo_P

  pre 97 dana i 22 sata

  Kakav drugosrbijanski pir, trebalo je neko da slika pa da ide pod rečničku odrednicu "bal vampira".

  Oceni komentar:
  3
  8