U Novom Sadu otvorena izložba "Godina nesalomivosti"

U Novom Sadu otvorena izložba "Godina nesalomivosti"

Povodom godinu dana od Ruske agresije na Ukrajinu u prostorijama Opensa u Novom Sadu (Kineska četvrt), u subotu uveče otvorena je izložba fotografija "Godina nesalomivosti". Predstavljeno je pedesetak fotografija koje svedoče o životu u Ukrajini u ratnim uslovima.

Otvarajući izložbu, ambasador Ukrajine u Republici Srbiji Volodimir Tolkač rekao je da je ova izložba plod zajedničkog rada i da je reč "zajednički" ključna, jer su se ujedinili pred zajedničkom opasnošću, pred tragedijom ukrajinskog naroda koje je prikazana na ovim fotografijama.


Šef političke sekcije delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc rekao je da je današnji skup prilika da se pokaže saosećanje, solidarnost i podršku Ukrajini i Ukrajincima, da se oda pošta svima koji su izgubili živote u tom užasnom ratu.

Vukašin Grozdanović , Direktor Opensa, strukovne organizacije mladih Novog Sada, rekao je da su protiv rata i agresije i da se trude da kroz aktivnosti i programe promovišu mir, uz nadu da će se uskoro pronaći rešenje i obustaviti ratni sukobi i obnovi Ukrajina.

Mi u Novom Sadu i Srbiji vrlo dobro znamo šta znači agresija na jednu zemlju, šta znači razaranje, uništavanje gradova, mostova i stradanje ljudi. Izuzetno saosećamo zbog trenutne situacije u Ukrajini i želimo da što pre dođe do mira tamo – rekao je Grozdanović.


On je podsetio da je zapadnoukrajinski grad Lavov izabran za omladinsku prestonicu Evrope za 2025. godinu uz želju da će se do tada uspostaviti mir i da će moći da se dvanaest meseci održavaju omladinski programi, kako je to bilo i u Novom Sadu 2019. koji je bio Omladinska prestonica Evrope.

Izložba "Godina nesalomivosti" je premijeru imala u Beogradu, a sada je predstavljena u glavnom gradu Vojvodine i biće postavljena narednih sedam dana. Neke fotografije su rad  fotografa iz Srbije Amira Hamzagića, a neke su ustupljene od strane Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Organizator izložbe je Ambasada Ukrajine u Srbiji i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosadjanka

  pre 409 dana i 9 sati

  A izložbu NATO agresije na Srbiju niste organizovali....

  Oceni komentar:
  2
  0