U Novom Sadu otvoreno Evropsko prvenstvo u debati

U Novom Sadu otvoreno Evropsko prvenstvo u debati

Jubilarno 20. Evropsko prvenstvo u debati održava se u Novom Sadu, od 31. jula do 4. avgusta, na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija.

Kako javljaju iz pres službe Grada, u okviru ceremonije svečanog otvaranja tog događaja prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Кružević i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je Novi Sad domaćin još jednog značajnog takmičenja i što je pored uvaženih profesora i debatnih profesionalaca sa prestižnih univerziteta, ugostio i veliki broj studenata iz 30 zemalja Evrope, centralne Azije i severne Afrike.

- Naš grad kao univerzitetski centar, sedište važnih kulturnih, obrazovanih institucija, nadaleko poznatih manifestacija i buduća Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope privlači mlade ljude, kako iz zemlje, tako i one iz inostranstva. Veoma nam je drago što ćemo narednih dana biti domaćini Evropskog prvenstva u debati. Uveren sam da će ovo takmičenje omogućiti razmenu znanja i iskustava i da će doprineti boljem međusobnom razumevanju i poštovanju onih vrednosti koje predstavljaju bitan faktor za razvoj društva – izjavio je Srđan Кružević.


Prema rečima predsednika Balkanskog debatnog društva Jovana Petronijevića veoma je značajno prisustvo debatne zajednice u Novom Sadu, jer je ovakva prilika jedinstvena za razvoj akademske zajednice, srpske debate i omogućava umreživanje debatnih klubova.

Ovogodišnje Evropsko univerzitetsko prvenstvo u debati otvorio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je istakao da ne postoji bolji put do pravih rešenja u bilo kojoj oblasti društvenog života od otvorene i argumentovane debate.

- Debata je veoma značajna jer omogućava iznošenje stavova svih učesnika i tokom ovog takmičenja govorićete o aktuelnim temama i problemima, a siguran sam i odgovoriti rešenjima na njih. Želim vam da u svaku od debata uložite i poslednji atom svoje intelektualne snage, svog znanja i svoje retoričke veštine i verujem da će pobediti snaga argumenata – rekao je predsednik Mirović.

"TREBA LI REPUBLIKA SRPSKA DA BUDE NEZAVISNA?" 

Da podsetimo, takmičenja u okviru Evropskog prvenstva u debati održavaće se u prostorijama Visoke poslovne škole strukovnih studija gde će biti formirane grupe "za" i "protiv". Debatne teme dobijaće 15 minuta pred takmičenje, a neke od njih su i kontraverzne: Da li NASA treba da se privatizuje? Da li treba zabraniti učestvovanje u izborima onima protiv kojih se vodi krivični postupak? Da li Iran treba da nastavi razvoj nuklearnog programa? Da li Republika Srpska treba da bude nezavisna zemlja? Da li treba razbiti etnički enklave? i druge.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan