U Novom Sadu otvoreno prvo kombinovano igralište u Srbiji

U Novom Sadu otvoreno prvo kombinovano igralište u Srbiji

Na novosadskom Štrandu, uz prisustvo velikog broja mališana, u petak je otvoreno prvo kombinovano igralište u Srbiji za decu sa i bez smetnji u razvoju.

Akcija koju je iniciralo Udruženje "Čepom do osmeha", ima za cilj da kod najmlađih podstiče toleranciju i razumevanje prema deci sa posebnim potrebama.

Predsednica ovog udruženja, Vanja Petković, rekla je da se nada da je ovo prvi korak i da će uskoro ovakvih igrališta biti sve više u našoj državi.

- Postavljeno je pet sprava za zajedničku igru. Imamo ljuljašku u koju deca ulaze zajedno sa kolicima i ljuljaju se samostalno. Postoji i ljuljaška sa specijalnom sedalicom i jedna pored nje bez naslona. Tu je i klackalica sa amortizerima, a vrteška je kreirana za mališane u kolicima, jer mogu da se fiksiraju. Takođe, imamo i peščanik koji je izdignut, da bi se dete direktno iz kolica igralo u pesku – objasnila je Vanja Petković.

Do sada su se ovakva igrališta nalazila samo u okviru specijalizovanih ustanova.

Novosadsko kombinovano igralište je postavljeno na levoj strani Štranda iz pravca glavnog ulaza kupališta.

Otvaranju je prisustvovao Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, predstavnici JKP "Gradsko zelenilo" i NIS-a.

Projekat pod nazivom "Da vežbamo svi" je finansiran putem NIS-ove fondacije "Zajednici zajedno" i podržan je od strane grada Novog Sada. 

Događaju su prisustvovali deca sa smetnjama u razvoju iz SOŠO "Milan Petrović", deca iz vrtića "Detelina sa četiri lista" iz Novog Sada, učenici Osnove škole "Svetozar Marković Toza" iz Taraša, kao i deca iz Udruženja "Čepom do osmeha", koji su zajedno otvorili igralište.

Udruženje “Čepom do osmeha” je humanitarno-ekološkog karaktera. Bavi sa sakupljanjem i recikliranjem plastičnih čepova, a od tih para kupuje ortopedska pomagala deci sa posebnim potrebama. U septembru prošle godine na Trgu slobode napravili su mozaik od plastičnih čepova veličine 621 metar kvadratni za Ginisovu knjigu rekorda.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan