U Novom Sadu otvoreno prvo kombinovano igralište u Srbiji

U Novom Sadu otvoreno prvo kombinovano igralište u Srbiji

Na novosadskom Štrandu, uz prisustvo velikog broja mališana, u petak je otvoreno prvo kombinovano igralište u Srbiji za decu sa i bez smetnji u razvoju.

Akcija koju je iniciralo Udruženje "Čepom do osmeha", ima za cilj da kod najmlađih podstiče toleranciju i razumevanje prema deci sa posebnim potrebama.

Predsednica ovog udruženja, Vanja Petković, rekla je da se nada da je ovo prvi korak i da će uskoro ovakvih igrališta biti sve više u našoj državi.

- Postavljeno je pet sprava za zajedničku igru. Imamo ljuljašku u koju deca ulaze zajedno sa kolicima i ljuljaju se samostalno. Postoji i ljuljaška sa specijalnom sedalicom i jedna pored nje bez naslona. Tu je i klackalica sa amortizerima, a vrteška je kreirana za mališane u kolicima, jer mogu da se fiksiraju. Takođe, imamo i peščanik koji je izdignut, da bi se dete direktno iz kolica igralo u pesku – objasnila je Vanja Petković.

Do sada su se ovakva igrališta nalazila samo u okviru specijalizovanih ustanova.

Novosadsko kombinovano igralište je postavljeno na levoj strani Štranda iz pravca glavnog ulaza kupališta.

Otvaranju je prisustvovao Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, predstavnici JKP "Gradsko zelenilo" i NIS-a.

Projekat pod nazivom "Da vežbamo svi" je finansiran putem NIS-ove fondacije "Zajednici zajedno" i podržan je od strane grada Novog Sada. 

Događaju su prisustvovali deca sa smetnjama u razvoju iz SOŠO "Milan Petrović", deca iz vrtića "Detelina sa četiri lista" iz Novog Sada, učenici Osnove škole "Svetozar Marković Toza" iz Taraša, kao i deca iz Udruženja "Čepom do osmeha", koji su zajedno otvorili igralište.

Udruženje “Čepom do osmeha” je humanitarno-ekološkog karaktera. Bavi sa sakupljanjem i recikliranjem plastičnih čepova, a od tih para kupuje ortopedska pomagala deci sa posebnim potrebama. U septembru prošle godine na Trgu slobode napravili su mozaik od plastičnih čepova veličine 621 metar kvadratni za Ginisovu knjigu rekorda.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode bebe isključenja struje jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad jkp novosadska policija noć istraživača raspored sahrana i ispraćaja Evropska noć istraživača 2019 servisne informacije sahrane servisne informacije novi sad opens distrikt Novo naselje elektrovojvodina opens 2019 horoskop bez struje izmena režima saobraćaja bez vode Isključenje struje raspored sahrana novi sad horoskopski znaci betanija astrologija JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad novosadsko porodilište