U Novom Sadu počela akcija suzbijanja ambrozije

U Novom Sadu počela akcija suzbijanja ambrozije

JKP "Gradsko zelenilo" javlja da je danas započelo akciju suzbijanja ambrozije koja će trajati do početka oktobra.

Kako se navodi u saopštenju ovog javnog komunalnog preduzeća, ugovorom je predviđeno da bude obuhvaćena površina od oko 9,5 miliona kvadratnih metara. Od toga košenjem će biti pređeno 8.842.000 m2 , a hemijskim sredstvima 658.000 m2.

Kao i svake godine, za monitoring prigradskih naselja zadužen je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, a za područje grada Prirodno matematički – Departman za biologiju. Nadzor je poveren Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Već prvog dana izdati su nalozi za suzbijanje ambrozije na 368.200 m2. Najveće površine obuhvaćene njima nalaze se oko kanala Dunav-Tisa-Dunav, Tržnog centra "BIG", na južnom Telepu, Bulevaru Patrijarha Pavla, oko Somborske rampe i na Bulevaru Jovana Dučića na Novom naselju i nekoliko površina na Adicama, među kojima se izdvaja ona u Šumskoj ulici.

Iz "Zelenila" i ove godine podsećaju vlasnike privatnih parcela i građevinske preduzimače na to da su u obavezi da sami uklone ambroziju sa svojih poseda.

- Zahvaljujući nabavci nove mehanizacije sredstvima iz Gradskih kapitalnih subvencija, „Gradsko zelenilo“ je u potpunosti spremno da u što kraćem roku odgovori na obaveze u okviru ove obimne akcije, a da istovremeno na vreme i kvalitetno brine o zelenim površinama koje se nalaze u Programu redovnog održavanja – poručuje se na kraju saopštenja. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stimpy

  pre 1671 dan i 9 sati

  Ok. Vi ste svesni da ste umesto ambrozije stavili fotku neke biljke iz roda pelina?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Redakcija

  pre 1670 dana i 19 sati

  Na slici je Ambrosia artemisiofolia u cvatu, vrlo je slična biljki Artemisia vulgaris, tj. pelinu, priznajemo. :)

  Oceni komentar:
  0
  0