U Novom Sadu predstavljen "Smart plan" razvoja saobraćaja

U Novom Sadu predstavljen "Smart plan" razvoja saobraćaja

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Кravić prisustvovao je prezentaciji "Smart plana" razvoja saobraćaja zajedno sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem, javljeno je danas iz Kabineta gradonačelnika.

Kako se navodi u saopštenju, Grad Novi Sad je pokrenuo inicijativu za izradu ovog plana u cilju usklađivanja saobraćajne ponude gradskog sistema sa zahtevima korisnika, kvaliteta životne sredine i standardima planiranja razvoja urbane mobilnosti evropskih gradova.

- Jedno je sve ono što radi grad kao lokalna samouprava, a na drugoj strani je ono što je neophodno da svaki građanin učini na tom polju. Put ka onome što predstavlja "Smart city" jeste jedan od načina da maksimalno poboljšamo bezbednost u saobraćaju, a onda i protočnost saobraćaja. Кada je 2016. godine formiran sastav Gradskog veća predložio sam gradonačelniku da sprovedemo ovaj "Smart plan" i da, korak po korak, rešavamo sve eventualne poteškoće u gradu kada je reč o saobraćaju i svemu onome što je do nas da prenesemo građanima i da pokušavamo edukacijom da poboljšamo saobraćajnu kulturu u gradu. Rezultati "Smart plana" trebalo bi daju pravu sliku saobraćaja u gradu u globalu, a ovakav celoviti pristup temi je izuzetno značajan – rekao je Aleksandar Кravić i dodao da je do sada najviše unapređena oblast biciklističkog saobraćaja.Profesor departmana za saobraćaj na Fakultetu tehničkih nauka Vuk Bogdanović je rekao da su u okviru ovog projekta rađena opsežna istraživanja sabraćajnog sistema Novog Sada.

- Od maja prošle godine radili smo istaraživanja koja se odnose na karakteristike saobraćajnog toka na raskrsnicama, karakteristike svih 9000 parking mesta gde se vrši naplata parkinga, kao i istrživanja u vezi sa javnim prevozom. Кako se pokazalo, povećano je korišćenje putničkih automobila za 6% u odnosu na 2009. godinu, a ono što je povoljno jeste povećanje biciklističkog saobraćaja za 8% u odnosu na 2009. godinu. Jedan od naših zajedničkih ciljeva jeste da Novi Sad postane pametan grad. To podrazuemva ispunjavanje mnogih uslova kao što su pametna uprava i saobraćaj, bez kojih je gotovo nemoguće zamisliti pametan grad – naveo je Bogdanović.

SMANJITI ZAVISNOST OD KORIŠĆENJA AUTOMOBILA: Кako je rečeno na prezentaciji, najveći značaj pomenute studije ogleda se u uvođenju inovativne komponente u planiranju razvoja saobraćajnog sistema grada zasnovane na načelu održive mobilnosti. U skladu sa savremenim trendovima razvoja u oblasti urbanog saobraćaja definisano je Programsko opredeljenje razvoja saobraćaja u Novom Sadu. Opredeljenje je zasnovano na stavu da se za pešake, bicikliste i javni prevoz moraju obezbediti ravnopravni uslovi korišćenja prostora i vremena kao i za automobile. Pristupačnost javnog prevoza, kao i uslova za veće korišćenje bicikla i pešačenje, mora se povećati kako bi se smanjila zavisnost od korišćenja automobila kao najneraconalnijeg vida prevoza. Studija predlaže uvođenje niza regulativnih i tehničkih mera kojima bi se nivo korišćenja automobila do kraja prognoznog perioda zadržao na prihvatljivom nivou uz istovremeni rast korišćenja javnog prevoza i nemotorizovanih načina putovanja, kaže se u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Futog horoskop bebe jkp lisje mup novi sad novosađani raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad isključenje vode isključenja struje raspored sahrana novi sad bez vode sremski karlovci gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije dnevni horoskop sahrane novi sad Isključenje struje crna hronika NURDOR JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište horoskopski znaci JKP Gradsko zelenilo Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad