U Novom Sadu samo 75 registrovanih upravnika zgrada, rok ističe 12.decembra

U Novom Sadu samo 75 registrovanih upravnika zgrada, rok ističe 12.decembra

Iako svega 15 odsto zgrada u celoj Srbiji ima izabrane upravnike uoči isteka zakonskog roka, 12. decembra, u gradovima Srbije nema dovoljno licenciranih upravnika, ali ni uredbi koje uređuju obaveze stanara.

Tako u Novom Sadu, gde se procenjuje da u 80 odsto zgrada vlasnici stanova nisu izabrali upravnika iz svojih redova za tu funkciju, posle 12. decembra dobiće prinudnog upravnika uz određenu naknadu. U Beogradu njih 85 odsto čeka upravnika. Koliko će to koštati stanare, još uvek se ne zna tačno.

Novi Sad

Licencirani profesionalni upravnik Dobrivoje Simić iz Novog Sada ima oko 20 godina iskustva u radu na takvim poslovima i upozorava da je bolje za stanare da ispoštuju zakonski rok.

- Lokalna samouprava još nije dobila od zakonodavca pravilnik s parametrima o određivanju minimalne cene koju će stanari plaćati prinudnim upravnicima, i to je veliki problem. Građani imaju mogućnost da biraju da li će angažovati nekoga ko će volonterski da obavlja taj posao iz redova stanara, zatim da se odluče za nekog licenciranog profesionalnog upravnika ili za neku firmu, odnosno agenciju - objašnjava nam Simić.

Dodaje da su profesionalni upravnici na nivou Novog Sada, njih 75, koliko ih je do sada registrovano, postigli dogovor da svoje usluge naplaćuju minimum 300 dinara po stambenoj jedinici, a da se ta suma koriguje u zavisnosti od veličine zgrade i naplaćuje preko računa objedinjene naplate.

OPASNA KONKURENCIJA: Agencije traže nešto manju sumu za svoje usluge, ali upravnici tvrde da tu ima caka. - Oni dodatno naplaćuju održavanje zgrada koje upravo rade njihovi zaposleni pa na kraju stanari prođu mnogo skuplje. Kao profesionalni upravnik dužan sam da za određene investicije prikupim ponude nekoliko firmi i da zajedno sa stanarima odaberem najbolju ponudu, a agencija koja se bavi održavanjem preko svog upravnika zgrade može da nametne svoje firme za određene radove, što može da košta stanare skuplje - tvrdi Nikola Ristović, profesionalni upravnik, dodajući da profesionalni upravnici zalažu sopstvenu imovinu i minimum 10.000 evra kao garanciju za svoj rad.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan