U Novom Sadu sve manje venčanja, ali i razvoda

U Novom Sadu sve manje venčanja, ali i razvoda

Od 2018. do prošle godine u Novom Sadu se beleži pad broja sklopljenih brakova, ali i razvoda, pa je tokom protekle godine sklopljeno 1.325 bračnih zajednica, a razvedeno 769 supružnika, dok je 2018. evidentirano 1.476 zajednica, a razvedeno 999 brakova.

Kako saznaje "Dnevnik", tokom 2019. zabeleženo je 1.400 brakova, dok je razvedeno 990, a 2020. godine matičar je evidentirao 1.100 brakova, a sud 911 razvoda. Poslednja istraživanja pokazuju da su supružnici sve stariji, ali i da sve više ima i vanbračnih zajednica.

Bračna zajednica u Srbiji može prestati da postoji na dva načina. Tužbom za razvod braka jedan od supružnika može pokrenuti takozvanu brakorazvodnu parnicu i na taj način od suda tražiti da se brak razvede. S druge strane, sporazumno, to mogu učiniti oba supružnika saglasno, zajedničkim predlogom za razvod braka, gde je procedura znatno brža, efikasnija i ekonomičnija.

Razlika imeđu ova dva postupka je bitna. Tužbom za razvod jedan supružnik želi da se brak razvede i tom tužbom može zahtevati da sud odluči ne samo o razvodu, već i o raspodeli zajedničke imovine, vršenju roditeljskog prava, modelu viđanja deteta, iznosima obaveznog izdržavanja (alimentacije). S druge strane, sporazumni razvod braka podrazumeva da su se supružnici o svemu dogovorili.

Psihoterapeut Aleksandar Šibul za "Dnevnik" kaže da je brak veoma kompleksna zajednica, u kojoj bi trebalo da se poklope mnogi faktori.

Kao osnov stručnjaci navode nezrelost partnera koji ulaze u bračnu zajednicu, odnosno nedostatak jasnih kriterijuma za odabir partnera pa nas često naše porodično nasleđe gura u ponavljanje pogrešnog izbora naših roditelja. Kada brak nastane na osnovu pogrešnih očekivanja, onda će se ubrzo i završiti. Ako smo odabrali partnera sa kojim ne delimo isti sistem vrednosti, naći ćemo se u procepu koji nekada dovodi i do razvoda – kaže Šibul.

Aleksandar Šibul, psihoterapeut: Treba biti otvoren i ne čekati da se problemi sami reše


Prema njegovim rečima, nedostatak bliskosti i pažnje kao i poštovanje bivaju razlozi za prestanak zajedničkog života.


– Različitost koja nastaje u nejednakom razvijanju partnera takođe vodi ka nezadovoljstvu. Loša komunikacija ili nedostatak komunikacije stvara konflikte koji nekada prelaze u nasilje i agresivno ponašanje. Bolesti zavisnosti su uzeli maha kod savremenog čoveka, pored hemijskih zavisnosti kao što su narkomanija i alkoholizam, često su tu i kocka kao i zavisnost od interneta. Gubitak partnera kroz neverstvo se, takođe, navodi kao uzrok razvoda braka. Kada se ličnosti toliko udalje da im ni psihoterapija ne može pomoći, razvod je na putu. Ako se klijenti jave na vreme da rade na svom partnerskom odnosu, rezultati sigurno ne izostaju. Vrlo je važna i preventiva i otvorenost da se ode u savetovalište za porodicu i brak i zatraži adekvatna pomoć – zaključuje Šibul.
 

Statistika

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je tokom 2020. godine zaključeno 23.599 brakova, što predstavlja pad od 33,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, 18.209 zaključenih prvih brakova ukazuje na pad od 35,2 odsto u odnosu na 2019. .

Prosečna starost pri zaključenju braka za mladoženje iznosi 34,8 godina, a za neveste 31,5 godina. U Republici Srbiji u 2020. godini razvedeno je 8.687 brakova, odnosno za 20,3 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Prosečna starost muža pri razvodu braka iznosi 44,5 godina, a za žene 41 godinu.

Srbija po poslednjim podacima evropske agencije Eurostat ima najnižu stopu sklopljenih brakova na Zapadnom Balkanu.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan