U Novom Sadu sve veći broj zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu

U Novom Sadu sve veći broj zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu

Najnoviji podaci pokazuju da turistički sektor u Srbiji učestvuje s oko šest odsto u ukupnoj zaposlenosti, a u okviru delatnosti usluge smeštaja i ishrane u našoj zemlji je zaposleno oko 67.900 radnika i radnica.

Sve više ugostiteljskih objekata u Novom Sadu vidljivo je ne samo u centru grada koji je prepun restorana i kafića, već i na periferijama. Najavljeno je i otvaranje novih hotela, pa je izvesno da će se povećati potreba za kadrovima ove struke, prenosi "Dnevnik".

Broj onih koji sada rade u restoranima i hotelima u Novom Sadu je, u odnosu na dve godine ranije, za više od dva puta veći. Prema rečima predsednika Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimira Gvozdenovića, legalno zaposlenih radnika u ovom sektoru je oko 4.700.

Kada je u pitanju stručna sprema, pokazatelji za Srbiju govore da je 60 odsto od ukupno zaposlenih u hotelijerstvu i ugostiteljstvu sa srednjom stručnom spremom. Visoko obrazovanje ima svega 4,33 odsto njih.

To je, nesumnjivo, i razlog što se u ovom sektoru zapošljavaju i oni koji za to nisu stručni, a tome doprinosi i veoma visok sezonski uticaj rada u ovoj delatnosti, posebno tokom letnjih meseci.

Zarade zaposlenih u ugostiteljstvu nisu visoke i teško je zadržati kvalitetne, obučene i iskusne kadrove. Prema zvaničnim podacima, u četvrtom kvartalu 2017. godine prosečna plata u uslugama smeštaja iznosila je 37.851 dinar, dok su zaposleni u ugostiteljstvu u proseku primili 27.632 dinara.

Položaj zaposlenih u ugostiteljstvu zavisi od toga da li su legalno prijavljeni ili ne, a zarade i od dužine staža, visine satnice, ostvarenog prometa. U mnogo boljem položaju su oni koji imaju zaključene kolektivne ugovore jer su njima, između ostalog, definisani i elementi zarada, stimulacije i beneficije, dužina godišnjeg odmora, pravo na bolovanje... Oni koji rade na crno često rade bez dana nedeljnog odmora.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan