U Novom Sadu tehnički pregled po usaglašenoj ceni od 4.800 dinara

U Novom Sadu tehnički pregled po usaglašenoj ceni od 4.800 dinara

Auto-kuće u Čačku, Užicu, Gornjem Milanovcu i nekim drugim gradovima Srbije od prošle nedelje tehnički pregled naplaćuju po novim cenama – za automobile on iznosi od  5.000 do 6.000 dinara.

Kako su za „Dnevnik” izjavili u nekoliko novosadskih servisa koji se bave tehničkim pregledom, nova, viša cena, usaglašena je na nivou grada i od ponedeljka, 12. novembra, iznosi 4.800 dinara za automobile.

Povećanje cene tehničkog pregleda auto-kuće opravdavaju činjenicom da su im osiguravajuće kuće smanjile zaradu od prodatih polisa auto-osiguranja s 20 odsto na pet.

Međutim, u Udruženju potrošača "Efektiva” tvrde da je poskupljenje tehničkog pregleda neopravdano. Ističu da u Srbiji ima oko 1.700 registrovanih privrednih subjekata koji se bave tehničkih pregledom i registracijom vozila. Po zvaničnoj statistici, u Srbiji ima oko dva miliona registrovanih vozila, što znači da u proseku svaka firma može registrovati oko 1.176 vozila godišnje, ili 98 mesečno.        

Računica "Efektive”, kada je cena tehničkog pregleda 3.000 dinara, kolika je bila pre ovog poskupljenja, pokazuje da je mesečna zarada od registracije 98 vozila 2.450 evra. Na tih 98 vozila mesečno neka bude još pet evra po vozilu na ime onih pet odsto koji se dobijaju od osiguranja, to ukupnu mesečnu zaradu podiže na 2.940 evra.

Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije najavili su novi Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji bi trebao da spreči uticaj provizije za obavezno osiguranje vozila koje osiguravajuće kuće daju servisima na cenu tehničkog pregleda.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan