U Novom Sadu troje obolelo od malih boginja

U Novom Sadu troje obolelo od malih boginja

Od pоčеtка novembra 2017. gоdinе, zакljučnо sа 11. decembrom, na teritoriji Pokrajine rеgistrоvаno je uкupnо sedam slučајevа mаlih bоginjа, a do sada su četvoro obolelih preležali bolest, javlja Institut za javno zdravlje Vojvodine,

Kako se dalje navodi, dana 11. 12. 2017. godine registrovana su 3 potvrđena slučaja. Svi su iz Novog Sada i stariji su od 20 godina. Pacijenti su pod nadzorom lekara. Preduzete su sve neophodne epidemiološke i mere lečenja.

Inače, navode iz Instituta, radi se o međusobno nepovezanim slučajevima. Dva slučaja su povezana sa obolelima iz drugih delova zemlje i deo su epidemije u tim gradovima. Treći slučaj je oboleo u Novom Sadu nakon zaražavanja posle kontakta sa stranim državljaninom koji je imao simptome i znake bolesti koji klinički odgovaraju morbilima, i koji više nije u Srbiji. Vakcinalni status pacijenata je poznat samo kod jedne obolele osobe koja je nevakcinisana , dok je kod ostalih nepoznat. Oboleli u ovom trenutku pacijenti ne predstavljaju rizik za zaražavanje osoba sa kojima dolaze u kontakt.

- Nakon analiza, možemo reći da su u Vojvodini do sada registrovana dva slučaja koji nisu povezani sa epidemijom u drugim delovima zemlje, s tim da je jedan ozdravio, Preostalih 5 su deo epidemije u drugim delovima zemlje. U Srbiji je do sada registrovano više od 400 slučajeva – kažu iz pokrajinskog Instituta za javno zdravlje. 

Dopunska imunizacija dece do 14 godina se sprovodi u Novom Sadu i na široj teritoriji Vojvodine već četiri nedelje. U Južnobačkom okrugu vakcinisano je više od 1.000 dece, a na teritoriji Vojvodine taj broj je i veći.

- Pozivamo roditelje nevakcinisane dece da dovedu decu na vakcinaciju kod svog izabranog lekara – kaže sa na kraju saopštenja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan