U Novom Sadu zabeleženo skoro 40 posto manje kupoprodaje nekretnina

U Novom Sadu zabeleženo skoro 40 posto manje kupoprodaje nekretnina

Tržište nekretnina u Srbiji zabeležilo je pad od 13 odsto u drugom kvartalu, a očekuje se nastavak takvog trenda.

Stručnjaci za nekretnine rekli su kako je ove godine izdato znatno manje dozvola za izgradnju i da će to uticati na ponudu i cene za godinu, dve, piše Nova.rs.

Pad u oblasti stanogradnje uočljiv je u Novom Sadu gde je sklopljeno čak 38,8 odsto ugovora manje, dok je u Beogradu zabeležen pad od 20 odsto.

Nikola Čobić, agent za nekretnine u agenciji "City expert" rekao je za Nova.rs da na tržištu nekretnina trenutno "vlada stagnacija", koju su agenti očekivali već duže vreme.

Čobić je rekao kako trenutno stagniraju i tražnja i cene i ocenjuje da je sada dobro vreme za keš kupce da ulažu u nekretnine. On ne očekuje porast cena kvadrata u narednom periodu i ističe i da je ponuda nekretnina trenutno solidna.

Situacija na tržištu je definitivno povoljna, za keš kupce. Očekujem i da narednih nedelja, kako se ljudi vraćaju polako sa letovanja, ponuda i tražnja budu sve bolje – naveo je Čobić.

Dodao je i da je moguće da u narednom periodu padne cena starogradnje, a da rasta cena uopšte neće biti uskoro.

Sa druge strane, njegov kolega Uroš Jovanović iz agencije "Art nekretnine" istakao je da je moguć blagi rast cena te misli da je trenutno dobro vreme za kupovinu. 

Tražnja i cene su trenutno pogodne za kupovinu, mislim da za keš kupce nema potrebe za čekanjem – rekao Jovanović.

Ipak, kada su u pitanju kupci koji bi na kredit uzimali nekretninu – sagovornici Nove nisu sigurni da je kupovina nekretnine sada dobra opcija.

U slučaju kreditnih kupaca, nisam siguran da li bih savetovao kupovinu sada, jer to je sad neizvesno oko kamata. Oni možda bolje da sačekaju. Ali za keš kupce nema sumnje da je sada dobro vreme – objasnio je Jovanović.

Oceni vest:
4
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemanja

  pre 233 dana i 18 sati

  Dobro vreme za keš kupce je bilo 2-3 godine, sad su cene više nego duple

  Oceni komentar:
  3
  26
 • Stevica

  pre 233 dana i 9 sati

  Toliki pad prodaje od skoro 40% nije bio ni u vreme svetske ekonomske krize 2008-12. Videcemo gde ce cene biti u narednih 2-3 godine. Ne bi cudilo da padnu i vise od 30%, sto je bio slucaj kod poslednje krize.

  Oceni komentar:
  4
  26