U novosadskim bolnicama leče se 342 pacijenta obolela od Kovida-19

U novosadskim bolnicama leče se 342 pacijenta obolela od Kovida-19

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) sve je više kovid pozitivnih osoba koje zahtevaju bolničko lečenje, a trenutno se u tom centru nalazi 312 pacijenata, kazala je direktorka te ustanove Edita Stokić.

Ona dodaje da je, zbog sve većeg broja obolelih, KVC bio prinuđen da proširi kapacitete za smeštaj kovid obolelih.

– Zbog rapidnog porasta broja obolelih, KCV je bio prinuđen da prošiti kapacitete, te je otvoreno još novih kovid klinika i to: na klinici za ortopediju, na klinici za anesteziju, na klinici za vaskularne bolesti, na neurohirurgiji, urologiji, kao i na klinikama za plastičnu hirurgiju i rehabilitaciju – rekla je Stokić na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu, a prenosi N1.

Ona je saopštila je i da se na klinici za ginekologiju i akušerstvo nalaze i kovid pozitivne trudnice, ali nije rekla koliko njih.

Doktorka Stokić naglašava da je primetna sve teža klinička slika pacijenata koji se smeštaju u KCV.

Sve je veći broj hospitalizovanih sa teškom kliničkom slikom... A ta klinička slika nije ista kod svakog pacijenta. U lečenju pacijenata koji su hospitalizovani možemo uočiti dva problema – da pacijent koji je hospitalizovan, retko kad ima samo kovid pozitivnu virusnu infekciju, već ima i brojne pridružene bolesti. Sa razvojem kovida, njegove prateće bolesti se pogoršavaju, ili se tokom oboljevanja razvijaju i druge komplikacije, među kojima i šećerna bolest – naglasila je Stokić.

U Vojvodini je to posebno veliki problem, s obzirom da se zna da je to, kako je rekla, region sa velikom prevalencijom gojaznosti i dijabetesa tipa 2, a studije su jasno pokazale da je gojaznost jedan od faktora rizika, rekla je direktorka Kliničkog centra Vojvodine.

Kako javlja Radio 021, u ovoj ustanovi se na respiratorima nalazi 15 pacijenata dok je u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu hospitalizovano 30 obolelih od Kovida-19.

Podsećamo, pre dva dana, u KCV-u se lečilo 310 a u Vojnoj bolnici 24 pacijenta, dok ih je 20 bilo priključeno na mehaničku ventilaciju.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan