U novosadskim parkovima živi više od 100 vrsta ptica i malih životinja

U novosadskim parkovima živi više od 100 vrsta ptica i malih životinja

U novosadskim parkovima živi preko 100 vrsta ptica i malih životinja. Tako je u Kameničkom parku zabeleženo 88 vrsta, a ovde se između ostalih gnezde šumska sova, ćuk, zelena žuna, srednji, mali i seoski detlić, vrtna crvenrepka, siva muharica...

Poznato je da su ptice u Kameničkom parku strogo zaštićene, jer spadaju u retke i osetljive šumske vrste. Njihovo prisustvo u  parku dobar je znak očuvanosti tog šumskog staništa, a stručnjaci ističu da je to i znak minimalno, saobraćajem zagađene šire okoline, kažu u JKP "Gradsko zelenilo".


Tokom prolećne i jesenje seobe ptica, Kamenički park, kao odmorište i privremeno mesto za ishranu, koriste brojne ptice pevačice, kao što su grmuše, zviždaci, muharice i senice. Te ptice doleću u park nakon što su tokom zime, na istom mestu, hranu nalazile ptice zimovalice, poput severne zebe, zimovke, čiške, drozda borovnjaka, žutoglavog kraljića i kopca.

Kada bi ova, ne previše poznata priča o novosadskim pticama, bila rasprostranjenija među Novosađanima, izvesno je da bi i Kamenički park bio posećeniji, uprkos tome što je udaljeniji i u odnosu na staro gradsko jezgro, kažu stručnjaci i ljubitelji prirode u Novom Sadu.Među zaštićena prirodna dobra spada i Dunavski park, najpopularniji i najpristupačniji novosadski park. Prisutne vrste ptica i njihov status utvrđeni su na osnovu terenskih istraživanja obavljenih tokom 2018. godine.

Na osnovu stručnog uvida, pouzdano se zna da u prirodnom okruženju u samom srcu grada svoj životni prostor nalaze sisari i ptice. U Dunavskom parku se može videti nekoliko vrsta slepih miševa, a stalni posetioci su kobac, golub grivnaš vrabac pokućar, velika senica, veliki detlić, češljugar, vodeni večernjak, patuljasti slepi i belorubi miš, obični noćnik. U jezeru parka žive dve vrste kornjača, barska i crvenouha.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan