U novosadskim školama su u toku pripreme za doček prvaka

U novosadskim školama su u toku pripreme za doček prvaka

Školarcima je ostalo još nedelju dana do povratka u školske klupe, a najveće uzbuđenje je, očekivano, među budućim prvacima i njihovim roditeljima.

Po novosadskim školama uveliko se pripremaju tradicionalni prijemi za prvačiće, kada će, 30. ili 31. avgusta, učenici starijih odeljenja izvesti priredbe kojima će poželeti dobrodošlicu mlađanim školskim drugarima, kao i njihovim roditeljima, bakama i dekama.

- Budući drugi razredi spremaju svečani program za prvake pa će ih tog 31. avgusta dočekati uz pesmu, igru, balet, recitacije...-, najavljuje direktorka najveće novosadske osmoletke, OŠ „Dušan Radović” na Klisi Slavoljupka Mihajlović. – Trenutno imamo upisanih 250 đaka prvog razreda, a za našu školu je karakteristično da upis traje poduže te i sada ima roditelja koji dolaze da upišu dete.

Naša sagovorica objašnjava da će ta škola ove godine ostvariti maksimum od devet odeljenja prvog razreda, ali da će verovatno biti više učenika nego što, po propisima, može da primi. U tom slučaju, škola će one đake koji zbog popunjenih kapaciteta ne budu primljeni, usmeriti u neku od osmoletki u blizini.

Gužva je i u OŠ„Kosta Trifković”, gde se prijem sprema za 165 prvaka, koliko je trenutno upisano. Direktor te škole Milan Spasojević kaže da bi trebalo da, kao i u prethodnoj generaciji, bude šest odeljenja prvog razreda, a bilo bi i više da im ne nedostaje prostora.

“U odnosu na prošlu školsku godinu, od 1. septembra možemo se pohvaliti sa 70 učenika više, ukupno 1.300 dece. Takođe, ponosni smo na to što smo škola koja nema tehničke viškove, čak nam trebaju i novi kadrovi. Prijem za prvake smo zakazali za 30. avgust, a učenici koji su završili treći razred svakodnevno imaju probe za program koju su spremili zajedno s učiteljima, a pomažu im i nastavnici likovnog, kao i nastavnici muzičkog s decom starijeg uzrasta”, kaže Spasojević.

Dok u nekim delovima grada ove godine ima više školaraca, u nekim školama se, zbog manjka dece, smanjuje i broj odeljenja. Takav slučaj je i u futoškoj OŠ „Miroslav Antić”, koja će od septembra imati četiri odeljenja prvog razreda, umesto prošlogodišnjih pet. Ipak, od 1. septembra će u klupe te osmoletke sesti značajan broj od 95 prvačića.

- Za 25 godina, koliko sam provela radeći u školi, sećam se da je nekada bilo mnogo više dece. Vidim da je to tendencija i u mnogim drugim školama, kao i u našoj susednoj osmoletki.

I tamo učenici trećeg razreda vredno i svakodnevno pripremaju program kojim će prvacima poželeti dobrodošlicu u školu koja nosi naziv pesnika čije će im stihovi obeležiti mnoge školske dane”, kaže diretorka OŠ „Miroslav Antić” Gordana Hajduković Jandrić.

Svečano je i na Salajci, gde učenici trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić” pripremaju priredbu za 31. avgust, a oni imaju i dodatni razlog za slavlje:

- Ove godine imaćemo jedno odeljenje više, odnosno 70 prvaka u tri odeljenja, na šta smo više nego ponosni - , kaže Zorica Zeljković.

- Zbog toga imamo mnogo upisane dece koja nam teritorijalno ne pripadaju, pa čak i učenika iz Futoga, Veternika i s Novog naselja -  veli Zeljković.

 

 

 

 

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje horoskopski znaci sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija horoskop dnevni horoskop isključenja struje servisne informacije novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija magla zodijak zagađenje vazduha elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište bebe astrologija skupština grada novog sada isključenja jkp lisje zagađenje bez struje bez vode raspored sahrana novi sad RHMZ novorođenčad betanija Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode