U novosadskom TOEFL test centru 15 mesta za polaganje (FOTO)

U novosadskom TOEFL test centru 15 mesta za polaganje (FOTO)

Povodom otvaranja prvog centra za polaganje TOEFL testa u Novom Sadu, u Američkom kutku Novi Sad 20. januara održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili direktor Kulturnog centra Bojan Panaotović i Stejša Klifton, regionalna koordinatorka za Američke kutke u Srbiji.

TOEFL je standardizovani ispit koji se koristi kao osnovni preduslov za upis na većinu univerziteta u Americi i Evropi na svim nivoima studija. Pored toga, mnogi programi stipendiranja studenata kao jedan od kriterijuma za dodelu stipendija koriste rezultate upravo ovog testa. Pored toga, test se polaže i prilikom priajava za posao i važi 2 godine.

- Dvadeset prvi vek je vek obrazovanja, kulture i duhovnosti, a ne ratova i siromaštva. U tom smislu, prijateljstvo između Amerike i američkog naroda i Srbije i srpskog naroda, bez obzira na nemila događanja poslednjih 10 godina, veoma je značajno, a otvaranje TOEFL test centra jeste konkretan rezultat dobre saradnje između institucija koje predstavljaju ove narode - Kulturnog centra Novog Sada i Američke ambasade u Beogradu - rekao je direktor Kulturnog centra Novi Sad Bojan Panaotović, i podsetio na važnost dobre kulturne saradnje kao i na važnost ulaganja u obrazovanje mladih ljudi.

Stejša Klifton, koordinatorka za informacione resurse na Balkanu, rekla je da studenti iz Novog Sada neće više morati da putuju u Beograd, Suboticu ili Budimpeštu da bi polagali ovaj test koji je ulaz na sve univerzitete u Americi i univerzitete koji sprovode nastavu na engleskom jeziku.

- Ovo je prvi kutak u Srbiji koji nudi ovu vrstu usluge što govori da su ljudi iz Američkog kutka dobro oslušnuli i odgovorili na potrebe svojih sugrađana - poručila je Klifton.

Zoran Jozić, instruktor engleskog jezika, kaže da testiranje traje oko tri i po sata u toku kojih se proveravaju čitanje, pisanje, govor i slušanje engleskog jezika.

-  TOEFL test pokušava da izmeri komunikacijske sposobnosti govornika i razlikuje se od klasičnih testova engleskog jezika. Test ne zahteva knjiško znanje, ali to znanje treba primeniti u komunikaciji, i to ga čini specifičnim. Ne postoji neki formalan zahtev kod prijave, ali da bi se garantovao neki uspeh potrebno je otprilike srednje znanje engleskog jezika.

Milica Rašković, koordinatorka Američkog kutka ističe važnost ovog centra za Novosađane, koji će polaganjem testa u Novom Sadu uštedeti i vreme i novac.

- U Američkom kutku imamo 15 mesta. Polaže se u tri prostorije sa pet računara.Svi koji žele da apliciraju moraju da odu na sajt gde otvaraju svoj profil, i putem tog profila sajt ih vodi do registracije, plaćanje i tako dalje. 

Zainteresovani za polaganje Tofl testa to trenutno mogu da urade 29. i 30. januara, kao i 6. februara, a u Američkom kutku očekuju da će uskoro biti i novih termina.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan