U NS trenutno 1.461 slučaj Kovida-19, dominira radno aktivno stanovništvo

U NS trenutno 1.461 slučaj Kovida-19, dominira radno aktivno stanovništvo

Nakon sedam dana od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Vojvodini, ponovo se oglasio pokrajinski Institut za javno zdravlje (IZJZV).

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao nepovoljnu, ali sa tendencijom poboljšanja. U ovom trenutku su 3.584 aktivna slučaja na teritoriji AP Vojvodine od kojih je najveći broj u Novom Sadu – 1.461. Podsetimo, pre nedelju dana, u našem gradu je bilo 1.790 obolelih, a na teritoriji Vojvodine – 3.790

Tokom prethodne nedelje i vikenda registrovan je pad broja registrovanih slučajeva u odnosu na prethodni period i ovaj trend pada nastavlja se drugu nedelju za redom. Među obolelima, tokom prethodne nedelje, dominira radno aktivno stanovništvo. 

Prethodne nedelje ponovo je registrovana široka geografska rasprostranjenost virusa na teritoriji svih opština u pokrajini, što ukazuje na potrebu primene mera zaštite i u narednim nedeljama. Nepovoljna situacija registrovana je na teritoriji Novog Sada, Vrbasa, Sremske Mitrovice, Kikinde, Pančeva, Rume, Bačke Palanke, Subotice, Vršca, Zrenjanina, Alibunara, Temerina, Beočina, Bača, Kule, Bačke Topole, Bečeja, Sombora, Inđije i Titela. Epidemiološka situacija se i dalje ocenjuje kao nesigurna na teritoriji svih ostalih vojvođanskih opština.

Institut  poziva sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se nastavilo dalje opadanje trenda obolevanja.

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

 izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava, gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

 nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

 obavezna primena maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

 redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

 preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan