U NS trenutno 1.790 aktivnih slučajeva Kovida-19, dominiraju osobe uzrasta od 20 do 49 godina

U NS trenutno 1.790 aktivnih slučajeva Kovida-19, dominiraju osobe uzrasta od 20 do 49 godina

Tokom prethodne nedelje Insitut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) nastavio je da registruje široku geografsku rasprostranjenost korona virusa na teritoriji svih opština u pokrajini.

Trenutno je 3.790 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine, od čega je najveći broj u Novom Sadu – 1.790, dok je u ostatku pokrajine još 2.000, navodi se na sajtu Instituta.

Tokom vikenda registrovan je blagi pad broja registrovanih slučajeva u odnosu na prethodni period. Među obolelima, tokom prethodne nedelje, dominiraju osobe uzrasta od 20 do 49 godina. Učešće obolelih opada ravnomerno ka najmlađim i ka najstarijima koji najmanje obolevaju. 

Izrazito nepovoljna situacija registrovana je na teritoriji Novog Sada, Vrbasa, Sremske Mitrovice, Kikinde, Pančeva, Rume, Bačke Palanke, Subotice, Vršca Zrenjanina, Alibunara, Temerina, Beočina, Bača i Titela.

Epidemiološka situacija se i dalje ocenjuje kao nesigurna na teritoriji svih ostalih vojvođanskih opština

Institut  poziva sve na neophodno provođenje proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

 izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava, gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

 nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

 obavezna primena maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

 redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

 preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan