U očekivanju Ane Brnabić: Vlasnica Kanala 9 i dalje štrajkuje glađu

U očekivanju Ane Brnabić: Vlasnica Kanala 9 i dalje štrajkuje glađu

Vlasnica novosadske televizije Kanal 9, Maja Pavlović šesnaesti dan štrajkuje glađu. Ukoliko do 3. maja ne dođe do sastanka sa predsednicom Vlade, štrajk će, kaže, nastaviti u Beogradu.

Vlasnica i direktorka novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović od 15. aprila štrajkuje glađu.

Tvrdi da je taj kanal u finansijkom beznađu, pre svega zbog toga što nadležni državni i sudski organi ne čine ništa kako bi omogućili rad lokalnih medija.

Vlasnica kanala je i prošle godine štajkovala glađu kada je dobila obećanje Ministarstva kulture da će problemi biti rešeni; ali se to nije desilo.

Šesnaesti dan života bez hrane. – Ovo nikako ne može biti prava odluka, ali pošto smo mi sve drugo pokušali, ovo je bila jedina odluka – objašnjava Maja Pavlović.

Posle 11 meseci pauze, vlasnica novosadskog Kanala 9 opet štrajkuje glađu.

Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije kaže da Maja ne bije bitku samo za sebe.

– Ona bije bitku za sve medije koji su u nekoj vrsti beznađa –  ističe on.

Već godinama vlasnica Kanala 9 ukazuje da su takse za autorska prava nerealno visoke za lokalne medije koji su tvrdi i žrtve digitalizacije. Tim procesom Kanal 9 je 2015. postao regionalni, što je deset puta povisilo taksu za emitovanje.

Zbog oduzimanja lokalne frekvencije Maja Pavlović vodi postupak pred Upravnim sudom. Već četiri godine, bez epiloga.

– Ono što mi prolazi kroz glavu je koliko su građani u Srbiji obespravljeni i koliko vlast apsolutno ne haje ni za građane, ni za medije – kaže Pavlović.

To zaključuje jer je pre pet dana pisala predsednici Vlade Srbije koja je nije udostojila odgovora. Ana Brnabić se doduše oglasila, ali, saopštenjem.

U vezi sa slučajem direktorke novosadskog TV Kanala 9 Maje Pavlović spremna sam da pomognem i razgovaram ali, koliko sam upoznata, njen zahtev je da sud donese presudu. Niti mogu da se mešam, niti mogu da zauzimam strane, iznosim mišljenje ili na bilo koji način utičem na ishod sudskog postupka, budući da je sudska vlast u potpunosti samostalna i nezavisna u svom radu – poručila je Brnabić.

Ali premijerka može da kaže ministru pravde da očekuje da država bude jednako efikasna kao kad naplaćuje takse i kada sudi, smatra Nino Brajović.

– I tu mora da postoji neka srazmera. Dakle, ako vi očekujete da mi vama nešto platimo, mi očekujemo od vas da rešite naše predstavke - pozitivno ili negativno ali da to radite efikasno – istakao je on.

Ukoliko do 3. maja Dana slobode medija ne dobije poziv na sastanak, Maja Pavlović svakako dolazi u Beograd. Da glađu štrajkuje u prestonici, kako kaže, koliko treba.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan