U okviru drugog "Kaleidoskopa kulture" najavljena brojna dešavanja

U okviru drugog "Kaleidoskopa kulture" najavljena brojna dešavanja

Drugi novosadski "Kaleidoskop kulture" održaće se od 24. avgusta do kraja septembra, a obuhvatiće oko 400 kulturnih programa, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, koju su održali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković.

Platforma „Kaleidoskop kulture“ je deo projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, a izdvaja je to što povezuje prostore koji, u svrhu kulture, dobijaju potpuno novu namenu kao i programe, koji imaju novu dimenziju, ali i same aktere: od ustanova kulture preko vaninstitucionalne scene i nezavisnih umetnika do samih građana.

– Pred nama je još jedan niz ujedinjenih i dobro osmišljenih kulturnih dešavanja, a kao Grad nastojimo da uključimo građane u kulturne programe, jer ne radi se o elitističkom konceptu, već kultura za nas predstavlja neotuđivi i najbolji deo Novog Sada, odnosno Novosađana (...). Krenula je izgradnja nove kulturne stanice na Slanoj bari, sledeća će biti na Novom naselju, a Kreativni polis u tzv. Kineskoj četvrti značajno će promeniti sliku Novog Sada, jer jedan neugledan i nebezbedan deo grada, postaje atraktivan za kreativnu industriju, za kulturu, privredu, IT sektor, nevladine i omladinske organizacije. Prvi objekat koji ćemo tamo uskoro otvoriti će biti zgrada OPENS-a. Almaški kraj smo pretvorili u zaštićenu kulturnu zonu, i niko tamo ne može da gradi objekte koji narušavaju taj koncept. To je velika pobeda Udruženja Alamašana i lokalne zajednice - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predstoji nam uređenje Pozorišnog trga, od Uspenske crkve do Apolo centra, pa da konačno dobijemo centar grada kakav Novi Sad zaslužuje. I u taj projekat uključili smo ljude iz kulture, koji su osmislili da će se Pozorišnim trgom protezati specifična bakarna linija koja će simbolizovati najznačajnije datume, odluke i ličnosti iz istorije grada, a predstavljaće liniju nekadašnje, male Jevrejske ulice – dodao je gradonačelnik.


Kako se moglo čuti od Nemanje Milenkovića, prvi u nizu glavnih događaja u okviru „Kaleidoskopa kulture“, biće održan 24. avgusta, sa početkom u 21 sat, a krenuće na mestu nekadašnje "Novosadske kapije“ u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, srušene nakon Prvog svetskog rata, gde će publika imati prilike da vidi, putem vizuelne projekcije, kako je ona izgledala. Zatim sledi Šetnja kroz nasleđe uz projekciju filma „Slučaj Petrovaradin“ o obnovi i razvoju Podgrađa, a Šabačko pozorište, dobitnik Sterijine nagrade za najbolji savremeni tekst, koji se već izvodi u Njujorku, Frankfurtu i Parizu, premijerno će izvesti predstavu "Bacači prstiju" ispred Beogradske kapije, u 22 sata.

- 3. 4. i 5. septembra u Parku prisajedinjenja u 20 časova biće održana "Filmharmonija" program koji spaja nemi film jednog od najvećih komičara svih vremena – Čarlija Čaplina i muziku sjajne Zagrebačke filharmonije. Nesvakidašnji koncert uz projekciju filma pod zvezdama je evropski prekogranični projekat Hrvatske i Srbije, u kojem je partner Muzička omladina Novog Sada.


"Korzo"
, i ove, kao i prošle godine, jedan je od ključnih događaja koji će biti održan 14. septembra, na Bulevaru Mihajla Pupina, a nastupaju Vojvođanski simfonijski orkestar, pijanistkinja Rita Kinka, violinista Robert Lakatoš, pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića - rekao je Nemanja Milenković.

Kaleidoskop i ove godine okuplja više od 60 organizacija, a veliki deo programa biće realizovan u kulturnim stanicama "Svilara" i "Eđšeg".

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan