U okviru IPA projekta plastenik za Poljoprivrednu školu u Futogu

U okviru IPA projekta plastenik za Poljoprivrednu školu u Futogu

U Poljoprivrednoj školi u Futogu napravljen je savremeni plastenik, nabavljen u okviru realizacije projekta AGRINNO.

Projekat (Agriculture innovation towards growth and employment in crossborder region) realizuje se u okviru IPA prekogranične saradnje Srbija – Mađarska i sufinansira se iz fondova Evropske unije. Ideja je bila da se stvore eksperimentalni plastenici u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, kao i na zemljištu koje koriste srednje poljoprivredne škole u Futogu, Rumi i Vršcu. Na taj način su formirani i poljoprivredni inkubatori, sa ciljem da motivišu i edukuju prevashodno mlade poljoprivredne proizvođače u ruralnim sredinama, saopštili su iz Gradske kuće.

Ukupna vrednost projekta je oko 325.000 evra i njegova realizacija se završava 30. novembra. Sva četiri plastenika su veličine 34 metra kvadratna, opremljeni su najsavremenijim regulatornim i instrumentima za merenje vlažnosti vazduha, zemljišta, spoljne i unutrašnje temperature. Plastenicima se upravlja pomoću aplikacije, putem interneta sa velike udaljenosti, a vrednost jednog iznosi 14.000 evra. Tim povodom Poljoprivrednu školu su danas obišli gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.

Ovaj plastenik je odlična novina, ne samo za školu, već za celu zajednicu i verujem da će Poljoprivredna škola u Futogu imati odgovor na sve izazove koje nose vremena koja su pred nama. Moramo animirati mlade ljude da upisuju poljoprivredne škole i fakultete, da im približimo tu struku kao interesantnu i isplativu – rekao je gradonačelnik.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan