U planu uređenje biciklističkih i pešačkih staza na Bulevaru Mihajla Pupina

U planu uređenje biciklističkih i pešačkih staza na Bulevaru Mihajla Pupina

Procenjeno je da bi trebalo projektovati ukupno oko 1.090 metara biciklističkih staza, širine dva metra, uz delimičnu ili potpunu rekonstrukciju pešačkih.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, posle nekoliko neuspelih pokušaja, ponovo je otvorila javnu nabavku za uređenje biciklističkih i pešačkih staza na delu Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu

U ovom delu grada već postoje biciklističke staze ili se deo pešačkih koristi za kretanje biciklista te je potrebno razdvojiti kretanja pešaka i biciklista. Osim toga, na nekim delovima staze su oštećene pa ih je potrebno rekonstruisati, odnosno projektovati nove, prenosi "Dnevnik".

Na platou ispred "Norka” i Glavne pošte trebalo bi idejnim rešenjem predvideti posebne staze za kretanje biciklista iza pešačkih podzemnih prolaza na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i ulice Narodnih heroja, uz mogućnost rekonstrukcije nadstrešnice i formiranje takozvanih tunela za bicikliste.


Na deonici od ulice Narodnih heroja do zgrade Banovine, potrebno je razdvojiti biciklističke staze od pešačkih i u saobraćajnom smislu ih regulisati. Kako se u tom delu nalaze poslovni, ugostiteljski i objekti slične namene, trebalo bi predvideti i prostor za parkiranje bicikala, a visinu popločanja na stajalištu uskladiti s visinom poda u niskopodnim autobusima.

Na delu Bulevara Mihajla Pupina od Banovine do Varadinskog mosta, staze bi trebalo urediti i po potrebi proširiti. Planirano je da na deonici od Pionirske do Ive Lole Ribara biciklistička staza bude odvojena linijskim zelenilom, uz pomeranje urbanog mobilijara, a kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, na taj način bi bio omogućen bezbedniji pešački i biciklistički saobraćaj.

Rok za podnošenje ponuda je 30. oktobar. U slučaju da tender uspe, rok za završetak projekta je 60 do 120 kalendarskih dana, pa izgradnja najverovatnije neće početi do kraja ove godine.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan