U planu zelena staza koja će povezivati naselja na desnoj obali Dunava

U planu zelena staza koja će povezivati naselja na desnoj obali Dunava

Prostor između Ulice vojvode Putnika i Institutskog puta u Sremskoj Kamenici, prema Generalnom planu je namenjen porodičnom stanovanju, saobraćajnim površinama i opštegradskom centru, a prostornim planom obuhvaćeno je područje napuštene železničke pruge i tu je predviđena izgradnja zelene staze, duge 800 metara.

Ona će biti namenjena povezivanju naselja na desnoj obali Dunava: Petrovaradina, Sremske Kamenice, Ledinaca, Rakovca, Beočina, a omogućiće pešački i biciklistički saobraćaj.

Planirana je kao multifunkcionalna staza sa zelenim površinama, prostorom za umetničke instalacije, teretanom na otvorenom, dečjim igralištima... Posetioci i rekreativci ovde će moći da dobiju i informacije o turističkim atrakcijama.

Zadržaće se elementi šinskog saobraćaja na određenim delovima, a demonitarni će biti iskorišćeni za ograde, popločavanje, urbani mobilijar ili opremu. Na mestu stare železničke stanice u planu je i "kapija zelene staze".

Kao objekti koji se mogu graditi, u dokumentaciji se navode i pasarela preko državnog puta, poslovni objekat, muzej, kulturni centar, multifunkcionani objekat, vidikovac, javni toalet, amfiteatar, letnja bašta, pergole, staza za skejt, platoi i tako dalje. U planu je rušenje svih objekata koji se ne uklapaju u koncept zelene staze. Planiran je i parking prostor, koji bi, gde god je moguće, trebalo odvojiti zelenilom od drugih sadržaja.

Trotoar uz severnu regulaciju Ulice vojvode Putnika potrebno je proširiti. Planira se i pešački prolaz ka Kameničkom parku, u severozapadnom delu prostora.

Konceptualni okvir Plana generalne regulacije prostora blokova između Ulice Vojvode Putnika i Institutskog puta u Sremskoj Kamenici nalazi se na javnom uvidu do 24. novembra na sajtu Grada Novog Sada, kao i zgradi Javnog preduzeća Urbanizam Novi Sad i Mesne zajednice Sremska Kamenica.

eKapija

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan