U ponedeljak kreće testiranje 7.000 domaćinstava, saznaćemo da li smo stekli kolektivni imunitet

U ponedeljak kreće testiranje 7.000 domaćinstava, saznaćemo da li smo stekli kolektivni imunitet

U doba kada se još uvek borimo sa korona virusom, postavlja se pitanje koliko smo zapravo postali imuni i kako ćemo reagovati ako se dogodi drugi talas koji se očekuje početkom zime.

Epidemiolozi kažu da je 10 puta veći broj zaraženih od onog broja koji se iščitava iz dana u dan, a kada je kolektivni imunitet u pitanju mišljenja su podeljena – neki smatraju da smo još uvek daleko od imunizacije, drugi pak tvrde da smo na dobrom putu da steknemo takozvani "imunitet krda" koji će nam biti štit ako se virus vrati na jesen i zumu, a sva je prilika da hoće.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović objasnio je za "Blic" da ćemo precizno znati da li smo kolektivno postali imuni tek onda kada se obavi testiranje na antitela, koje se planira za maj i jun.

Od ljudi iz čitave zemlje će se uzimati se uzorci kako bismo mogli da negde pre jeseni, kako se meni čini, da imamo jasnu sliku da li smo mi stekli kolektivni imunitet, od 60, ali dobro bi bilo da bude 70 odsto – kaže dr Tiodorović.

Dr Predrag Kon je precizirao da će testiranje obuhvatiti 7.000 domaćinstava, a to je najavila i premijerka Ana Brnabić na prvom skupštinskom zasedanju od početka epidemije kada je objavila i datum početka izrade velike epidemiološke studije – 4. maj. 

– U maju će ići orjentaciono testiranje. Ono će će se vršiti na 7.000 porodica. Metodologiju pravi Medicinski fakultet u Beogradu. Biće testirane porodice koje su izvučene slučajnim uzorkovanjem. To funkcioniše tako što će biti određene porodice koje će prihvatiti da svi članovi porodice budu testirani i tako ćemo ispitati da li ima pozitivnih ili ne – objasnio je Kon i dodao da sve počinje 4. maja, te da će biti dobar pokazatelj koliko je virus bio u stanovništvu.

Najavljena studija podrazumeva kompletnu analizu prokuženosti stanovništva na uzorku od 7.000 domaćinstava, a broj članova će biti oko 17.000, saznaje Radio 021.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Blica".

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan