U POSETI "BRAUHAUSU": Nemački recept za novosadsko pivo (FOTO & VIDEO)

U POSETI "BRAUHAUSU": Nemački recept za novosadsko pivo (FOTO & VIDEO)

Svratili smo u lokal u kom možete uživati u više vrsta omiljenog napitka od hmelja, ali i posmatrati sam način pripreme piva.

“Brauhaus”, novosadski pab sa sopstvenom proizvodnjom piva, otvorio je Nemac Majkl Mej u saradnji s bratom Frenkom. Svoje iskustvo i znanje su nesebično podelili sa Novosađanima i pred njih stavili domaće pivo i nemačke kobasice, dok su tematske večeri i koncerti deo noćne ponude ovog paba.


Dok ste u donjem delu lokala možete da posmatrate i sam proces ukuvavanja hmelja, a kako za naš portal objašnjava Aleksandar Šujica, menadžer “Brauhausa”, pivski majstor Majkl Mej je svoju pivarsku školu završio u Nemačkoj i stekao dosta iskustva radeći po tamošnjim pivarama. U Novom Sadu je već oko sedam godina.

- Pivara se sastoji od komovnjaka-bistrenika, kazana za kuvanje piva i virpula. To je takozvani topli blok. Hladni blok se sastoji od hladnjaka i 10 fermentora i kompresora za hlađenje piva. Naša piva prave se isključivo od vode, ječmenog i pšeničnog slada, kvasca i hmelja, bez ikakvih veštačkih dodataka, bez konzervansa. Sva piva su nefiltrirana. Zbog strogog pridržavanja odredbi nemačkog zakona o čistoti piva, ono zadržava sve hranljive sastojke. Nema nikakvih tajnih recepta i same pripreme sve je transparentno. Tu je i poenta i draž, upravo u toj jednostavnosti kojoj se vraćaju ljubitelji piva, koji to umeju i da cene – navodi Šujica.


Ovde se trenutno proizvode “Brauhaus svetlo”, “Brauhaus crno”, “Brauhaus Ale”, “Brauhaus pšenično” i “Brauhaus Ginger” pivo.

“Ale” (ejl) je, kako kaže naš sagovornik, vrsta piva koja nastaje delovanjem kvasaca gornjeg vrenja, dok je “lager” vrsta piva koja nastaje delovanjem kvasaca donjeg vrenja.

Većini “lager” piva proces fermentacije traje duže, te imaju blaži i ne toliko agresivan miris i aromu i prijaju širem sloju ljudi. Dok kod “ale” piva proces fermentacije traje kraće i treba im više hmelja. Ona su još uvek nepoznata većem broju ljudi, karakterišu ih snažnije note mirisa i ukusa i stoga ih neki ljudi izbegavaju – kaže Aleksandar.


Po njegovim rečima, konkurencije kod malih pivara maltene da nema, jer svi koji se time bave međusobno sarađuju, kako bi čitavu priču o proizvodnji piva približili javnosti.

- Ima pomaka i to velikog. Gosti lokala dobro reaguju, sve su više informisani i sada možete sa njima pričati o hmelju i načinu proizvodnje piva – kaže Šujica.

Naš sagovornik dodaje i da je sve stvar ukusa, te da se, kao i kod vina i rakije, ne može govoriti o boljem ili lošijem pivu, već o načinu prozivodnje.

 


Pivo prati hrana, pa tako i ovde možete probati nemačku kobasicu, butkice, kolenice i rebarca, a tu je i piletina.

Noćnog života što se tiče, ovde su u ponudi tematske žurke. Tako su petak, subota i nedelja rezervisani za svirke domaćih bendova. Ponedeljkom su ovde na repertoaru društvene igre, a utorkom je nemački dan – kada su na popustu kobasice i pivo. Sreda je rezervisana za kviz, a četvrtkom se u "Brauhausu" održavaju “tribjut večeri”.

Besplatno za mlade umetnike

- Prostor ustupamo neafirmisanim umetnicima koji mogu ovde da izlažu svoja dela. Sledeće nedelje će ovde izlagati fotograf Goran Kuprešak – dodao je na kraju Aleksandar.



Tekst: Slađana Aničić
Foto i video: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan