U poseti "Exit Villageu": Punjenje baterija pred celovečernju žurku na Tvrđavi (FOTO)

U poseti "Exit Villageu": Punjenje baterija pred celovečernju žurku na Tvrđavi (FOTO)

Pri prvom obilasku Exit kampa, koji je postavljen na novosadskom Štrandu, nismo mogli da ne primetimo da je, uprkos najavljenom naletu gostiju, veliki deo kampa, zapravo prazan. Iako su brzo zauzeta najbolja mesta ispod debelog hlada, ostatak slobodnog prostora pod suncem biće dom posetilaca koji su došli u poslednjem trenutku pred početak magične avanture na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Šatori su načičkani jedan do drugog, pa se prostor, verovatno zbog toga, učinio poluprazan, ali se sigurno popunio pred početak festivala, čemu svedoči i kolona ispred recepcije Exit Villagea, gde su gosti u redu čekali da reše sve formalnosti oko prijave za mesto u kampu, kako bi se što pre pridružili veseloj ekipi njihovog novog doma.

Jezike koje čujemo ne možemo prebrojati na prste ruku. Oni koji su se već smestili, razgovaraju o razlozima dolaska na Exit ispred kafića i grila, ili na dušecima na naduvavanje ispred svojih šatora.

- Osvojio sam kartu preko nagradne igre na lokalnom radiju i sad se družim, upoznajem nove prijatelje, a naveče nastavljamo super provod na Tvrđavi – presrećan je dečko iz Holandije koji se već odomaćio u kampu, sedi na stolici ispred svog šatora i pije naše domaće pivo sa društvom.

- Upoznaćemo nove prijatelje i videti poznate izvođače – dok rasprema šator, viče tek pristigla ekipa, sastavljena od pet devojaka iz Makedonije.

- Za razliku od Glastonbury festivala, Exit traje celo veče, a ja volim da se zabavljam. Sinoć smo imali rejv žurku u kampu, a večeras nastavljamo na Mainu, Dance areni ili Explosive bini – rekao nam je mladić iz Velike Britanije.

Kamp je prvog dana festival bio veoma uredan, volonteri su srdačni i od velike pomoći, ali neke sitnice već smetaju, i poslodavcima i kamperima.

- Mislim da je ovo jedan od neorganizovanijih kampova. Ima dosta stvari koje nisu obezbeđene – tuševi su skroz pokvarlili naše privatne toalete, voda je stigla tek juče, požalio se Nikola (36) iz konobe “Orkus”.

- Volonteri su vredni i ljubazni, ali malo je čudna organizacija sa otvaranjem delova kampa. Uprkos što smo došli ranije da zauzmemo neko dobro mesto, stavili su nas na sunce. Što se tiče cena, iste su kao na Exitu, oko 300 dinara je pivo, 150 voda, tako da ne ulazim u te kafiće jer nemam para da platim toliko. Naplaćuju i 100 dinara za punjenje mobilnih telefona – saznajemo od Bogdana (20) iz Zemuna.

- Ne možete uvek naći slobodan toalet ili tuš,  žale se devojke iz Poljske.

Uprkos nekim higijenskim nepravilnostima, fantastični ljudi i prelepa lokacija festivala ostavljaju posetioce bez teksta. Mnogima je nebitan muzički program Exita, najvažnije je druženje u kampu, razgledanje centra Novog Sada, kupanje i sunčanje na plažama. Ne smeta im ni naplata od 100 dinara za punjenje mobilnih telefona, jer preko dana napune baterije odmarajući se u mirnoj atmosferi kampa, jer treba biti spreman za hodanje i celovečernju žurku na Tvrđavi.

Iako se zbog gužve na Tvrđavi ne možemo potpuno prepustiti onome što bi trebalo da bude suština i svrha ovog muzičkog festivala – uživanju u muzici, stekli smo jedini logičan zaključak o posetiocima Exita kampa – u Novi Sad su došli prvenstveno zbog druženja i međusobnog prijateljstva sa ljudima širom sveta, a nastup 700 izvođača na oko 20 bina, u drugom je planu.

Tekst i foto: Biljana Banović

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan