U pripremi zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima

U pripremi zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima

Ministarstvo zdravlja će slediti jasne instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju potpuna zabrana pušenja na javnim mestima. Predlog tog zakona se ubrzano radi i ove godine će biti upućen Vladi, rečeno je RTS-u u tom Ministarstvu. Na Nacionalni dan bez duvanskog dima još jednom upozorenje da u Srbiji puši trećina stanovništva, a od posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre 15.000 ljudi.

Novi zakon je u pripremi i potrebno je sa Evropskom unijom usaglasiti još samo nekoliko direktiva, piše RTS.

- To predviđa kompletnu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru u svim javnim objektima. Takođe, borba protiv ne samo klasičnog duvana nego i protiv korišćenja nargila, elektronske cigarete – ističe Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana i nacionalni koordinator SZO, objašnjava da se dugoročno smanjuje broj bolesti, veliki su troškovi za lečenje, dolazi do gubitka radne sposobnosti pluća.

Od 2010. godine pušenje je zabranjeno u svim radnim prostorima, ali ne i u ugostiteljskim objektima što bi sada trebalo da se dogodi, javlja Radio-televizija Srbija.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Novosadska racija raspored sahrana novi sad JGSP "Novi Sad" astrologija JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadsko porodilište korona virus dnevni horoskop bez struje elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja bez vode bebe Isključenje struje servisne informacije novi sad horoskop zdravlje izmena trase autobusa vlada srbije klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode uhapšen diler betanija zodijak obeležavanje novosadske racije jkp lisje sahrane novi sad novorođenčad