U pripremi zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima

U pripremi zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima

Ministarstvo zdravlja će slediti jasne instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju potpuna zabrana pušenja na javnim mestima. Predlog tog zakona se ubrzano radi i ove godine će biti upućen Vladi, rečeno je RTS-u u tom Ministarstvu. Na Nacionalni dan bez duvanskog dima još jednom upozorenje da u Srbiji puši trećina stanovništva, a od posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre 15.000 ljudi.

Novi zakon je u pripremi i potrebno je sa Evropskom unijom usaglasiti još samo nekoliko direktiva, piše RTS.

- To predviđa kompletnu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru u svim javnim objektima. Takođe, borba protiv ne samo klasičnog duvana nego i protiv korišćenja nargila, elektronske cigarete – ističe Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana i nacionalni koordinator SZO, objašnjava da se dugoročno smanjuje broj bolesti, veliki su troškovi za lečenje, dolazi do gubitka radne sposobnosti pluća.

Od 2010. godine pušenje je zabranjeno u svim radnim prostorima, ali ne i u ugostiteljskim objektima što bi sada trebalo da se dogodi, javlja Radio-televizija Srbija.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje štrajk u pošti raspored sahrana i ispraćaja Spens raspored sahrana novi sad isključenje vode servisne informacije novi sad bez struje servisne informacije obustava rada sahrane novi sad astrologija pošte srbije elektrovojvodina Isključenje struje novorođenčad novosadsko porodilište dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode jkp lisje Bukovac bebe JKP Vodovod i kanalizacija horoskopski znaci štrajk poštara zodijak Elektrodistribucija Novi Sad horoskop betanija