U privatne staračke domove uskoro i o trošku države

U privatne staračke domove uskoro i o trošku države

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pritanja Zoran Đorđević održao je sastanak sa predstavnicima privatnih domova i najavio da bi prvi korisnici benefite subvencija mogli da osete već u julu mesecu.

Kako prenosi RTV, prvo što treba da se uradi jeste potpisivanje okvirnih sporazuma između resornog ministarstva i privatnih domova.

U mreži usluga socijalne zaštite postoji 40 ustanova za smeštaj starih, navodi pokrajinski javni servis, te dodaje da je ukupan kapacitet državnih domova u Srbiji je samo 9.109 mesta, pa postoje i liste čekanja. Iako iz resornog ministarstva danas nisu rekli tačan broj ljudi koji čekaju smeštaj, naglasili su da je lista dugačka, te da je to jedan od razloga za ideju subvencionisanja privatnih domova.  Državni sekretar Nenad Nerić ističe da su uslovi za to jasno definisani zakonom.

Da bi privatne ustanove mogle da potpišu okvirne sporazume sa ministarstvom, moraju da budu licencirane. Danas je Zoran Đorđević potpisao i podelio 188 licenci i objasnio kako je ovaj potez dobar i za državni i za privatni sektor.

- Želja nam je bila da, sa obzirom da postoji 70 odsto uposlenosti privatnog sektora, na neki način to uposlimo, jer oni imaju stalne troškove, s obzirom da za dobijanje licence moraju da ispune neke uslove. Prijem ovakvih građana bi njima smanjio te troškove, a nama bi pomogao da smanjimo liste čekanja –  kazao je Đorđević, a prenosi portal Radio-televizije Vojvodine.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad novorođenčad sahrane sahrane novi sad hrana servisne informacije gradsko groblje almaško groblje raspored sahrana novi sad jkp lisje Spens havarija na vodovodu elektrovojvodina Isključenje struje bebe isključenja struje radosne vesti lisje Elektrodistribucija Novi Sad opens 2019 betanija bez struje novosadsko porodilište OK Vojvodina Daško i Mlađa Fruška gora groblje epk 2021 JKP Vodovod i kanalizacija bez vode