U proteklih deset godina od nasilja je u Srbiji stradalo više od 350 žena

U proteklih deset godina od nasilja je u Srbiji stradalo više od 350 žena

Trideset žena ubijeno je od početka godine u porodičnom nasilju, a u proteklih deset godina od nasilja je stradalo više od 350 žena. Sutra se obeležava Međunarodni dan nasilja nad ženama. "Saslušajte i moju priču", naziv je ovogodišnje kampanje, koja počinje sutra i traje 16 dana.

Podaci pokazuju da je svaka treća žena u Srbiji prebijena ili je doživela neki od osnovnih oblika nasilja, a skoro 95 odsto ubijenih žena nije se obratilo za pomoć institucijama. 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je, na konferenciji povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je od početka ove godine zbog nasilja u porodici izrečeno ukupno 23.118 hitnih mera, od čega oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana.

Dodao je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio da se u kratkom roku reaguje i pomogne žrtvama.

- Prvi koji priđu u pomoć žrtvama jesu pripadnici policije. Zahvaljujući zakonu obučili smo preko 900 policajaca, a još 450 njih je u procesu obuke – rekao je Stefanović.

Istakao je da Srbija preduzima mere da unapredi stanje u ovoj oblasti, a cilj je, kako ističe, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

- Postali smo u poslednjih nekoliko godina više svesni činjenice koliko je opasna ova vrsta nasilja i da ne postoji 'čaroban štapić' da sprečimo zveri da nasrnu na svoje supruge, devojke, majke, sestre – naveo je Stefanović i ukazao da policija pre donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nije imala dovoljno moći i nadležnosti da pomogne žrtvama.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Spens novorođenčad isključenja struje JGSP "Novi Sad" Vreme u Novom Sadu struja jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije novi sad dan državnosti vremenska prognoza Vreme u Srbiji isključenje vode dan zaljubljenih novosađani novi sad smeće Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad epidemija gripa JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad bebe bez vode Sretenje elektrovojvodina betanija bez struje