U prve tri gradske zone porez veći jedan odsto

U prve tri gradske zone porez veći jedan odsto

Nove prosečne cene kvadratnog metra stambenog prostora i građevinskog zemljišta u gradskim zonama, koje je utvrdilo Gradsko veće na sednici održanoj u sredu, više su oko dva odsto u odnosu na prošlu godinu za prve tri zone, dok su za četvrtu i petu ostale nepromenjene, navodi se u saopštenju iz gradonačelikovog kabineta.

Kako se objašnjava, za one koji žive u svojim stanovima u prve tri gradske zone, to bi značilo da bi porez u narednoj godini bio veći nešto više od jedan odsto.

Zakon o porezima na imovinu predviđa da lokalna samouprava određuje cenu kvadrata nekretnina po zonama za narednu godinu na osnovu postignutih tržišnih cena u prva tri kvartala tekuće godine, poručuju iz Gradske kuće. U saopštenju se dalje kaže da je tržišna cena stanova porasla 1,98 odsto u prvoj zoni (centar, Limani, Grbavica, Bulevar oslobođenja) , dva odsto u drugoj (Detelinara, Novo naselje, Telep, Salajka, Podbara) i 1,94 odsto u trećoj zoni (Južni Telep, Klisa, Adice, Futog, Veternik, Sajlovo, Kać, Sremska Kamenica, Petrovaradin, Ribnjak...). Uz amortizacionu stopu od 0,8 odsto po godini starosti nekretnine, porez će tako, navode iz gradonačelnikovog kabineta, za građane iz prve zone u 2017. godini porasti 1,1 odsto, za one iz druge zone 1,11 i one iz treće 1,05 odsto.

Kao primer, dat je stan od 50 kvadrata u prvoj zoni, star deset godina, za koji će vlasnik koji živi u njemu, umesto 9.241,77 dinara, u 2017. godini platiti porez 9.342,98 dinara, odnosno 101,21 dinar više.

Iz Gradske kuće kažu i da je došlo do pada prosečne cene nekretnina u pojedinim zonama, kao što je pad cene građevinskog zemljišta u trećoj zoni od 42,91 odsto. Pošto u četvrtoj i petoj zoni nije bilo prometa nekretnina, a time ni osnova da se utvrdi tržišna cena, zakon nalaže da cene nekretnina ostanu na prethodnom nivou.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan