U regionu registrovani prvi slučajevi virusa gripa

U regionu registrovani prvi slučajevi virusa gripa

Ove godine virus gripa mogao bi da stigne ranije nego obično, jer su zemlje u regionu već registrovale prve slučajeve.

Lekari kažu da se laboratorijski virus gripa obično potvrdi krajem decembra, početkom januara, te su ih iznenadile vesti iz regiona. Dodatnu brigu predstavlja može li doći do sudara dva virusa – korona i grip i koliko bi to dodatno opteretilo zdravstveni sistem.

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio je da su već imali 147 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa. U Evropi je glavni prijavljeni podtip virusa gripa  A (H3N2), koji pogađa starije osobe, te bi na udaru ove sezone mogla biti ta kategorija stanovništva.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za Euronews Srbija kažu da do sada u Srbiji nije laboratorijski potvrđen virus gripa.

Prisustvo gripa u susednim zemljama za epidemiologa Predraga Kona je "indirektan pokazatelj da je stigao i kod nas", ali da samo laboratorijski nije potvrđen.

Imamo verovatno importovane slučajeve. Kako će se grip ponašati kada počne da se povlači kovid to zaista ne znamo i zato ponovo pozivam na vakcinaciju protiv gripa – rekao je član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon za Tanjug.

U jeku pandemije virusa korona građane brine šta ukoliko se sudare dva virusa i može li jedna osoba istovremeno da bude inficirana sa oba virusa.

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović koji navodi da se dva respiratorna virusa obično ne javljaju u punoj meri istovremeno i da se retko dešava da jedna osoba istovremeno bude inficirana sa dva respiratorna virusa, jer jedan virus potiskuje drugi.

Retko se dešava da dva virusa inficiraju jednu ćeliju istovremeno, pogotovu ako se bore za isti receptor. Obično jedan dominira. Čak i kod gripa jedan soj je uvek dominantan – pojasnio je Radovanović.

Navodi da je teško je sada reći da li nas tokom predstojeće zime čeka jači udar gripa i dodaje da to zavisi od više faktora. 

– Zavisi od klimatskih prilika, jer ako bude hladno i suvo vreme to pogoduje širenju virusa gripa. Takođe, zavisi i od toga koliko će biti učestao kovid i da li se poštuju protivepidemijske mere – maska, distanca. Prošle godine poštovale su se mere te su uslovi za prenošenje gripa bili manji – naveo je on, a prenosi Euronews..

Lekari podsećaju građane da je osim vakcinacije protiv korona virusa, važno i da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa. Vakcinacija je počela 11. oktobra. Srbija je nabavila 470.000 doza grip vakcina iz uvoza i 100.000 doza Torlakovih vakcina. Na vakcinalnim punktovima domova zdravlja daju se Torlakova "TorVaxFlu" i "Vaxigrip" Sanofi Pastera. Ovih dana treba da stigne iz uvoza i "Influvac" holanske kompanije Abot.

Preporuka je da se vakcina protiv gripa i vakcina protiv korone mogu dati istovremeno. Novina od ove godine je i to što se građani za vakcinu protiv gripa mogu prijaviti preko portala eUprava. Prijavljivanje je počelo 15. septembra.

Za koga je obavezna vakcina protiv gripa

Pravilnikom o imunizaciji definisano je da se sprovodi obavezna vakcinacija protiv sezonskog gripa za odrežene kategorije stanovništva: stariji od 65 godina, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, pacijenti koji imaju hrоnični pоrеmеćај plućnоg sistеmа (uključuјući аstmu), hrоnični pоrеmеćај kаrdiоvаskulаrnоg sistеmа (isključuјući hipеrtеnziјu), mеtаbоlički pоrеmеćај, bubrеžnu disfunkciјu, hеmоglоbinоpаtiјu, hrоnični nеurоlоški pоrеmеćај, mаligno оbоljеnje.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan