U Sinagogi otvorena izložba slika Eriha Romana  Pečea

U Sinagogi otvorena izložba slika Eriha Romana Pečea

Izložba radova istaknutog austrijskog slikara Eriha Romana Pečea (1907-1993) otvorena je u Sinagogi, a predviđeno je da traje sedam dana.

Peče je bio nagrađivan brojnim priznanjima za svoj umetnički i pedagoški rad, a najznačajnije je primio 1983. godine od Vlade Izraela i Memorijalnog centra Jad Vašem, "Pravednik među narodima“. To odlikovanje dobio je zbog toga što je spasao dva jevrejska deteta iz Novog Sada, iako je bio oficir Vermahta.

- Spasivši dva mlada života za vreme surovog Drugog svetskog rata, i to sa pozicije oficira Vermahta, Erih Roman Peče simbolično je upalio svetlo u mraku koji se nadvio nad čovečnošću. Takvi pojedinci, koji ne ustuknu pred terorom i ne dozvole da ih savladaju strah i mržnja predstavljaju najveću vrednost svakog društva. Sama titula Evropske prestonice kulture poziva na zajedništvo, humanizam, međusobno poštovanje među narodima i Novi Sad će uvek svim srcem podržati sve manifestacije koje služe takvoj misiji – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prilikom otvaranja izložbe.


Pokrajinski muzej Kočevja (Slovenija), rodnog mesta R. E. Pečea, koji se sa porodicom kasnije preselio u Austriju, predstavlja 26 njegovih dela, koje je pripremio istoričar Mihael Petrovič.

Organizator izložbe u Novom Sadu je udruženje građana ''Danubius NS'' u saradnji sa Jevrejskom opštinom Novi Sad.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad betanija klisa bez vode novosađani bez struje matičar novi sad jkp novosadska toplana Spens raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina šoping centar promenada isključenje vode novosadski sajam Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije jkp lisje novorođenčad isključenja struje bebe sahrane novi sad novosadsko porodilište JGSP "Novi Sad" novosadska policija promenada servisne informacije novi sad KCV