U SKLADU SA STANDARDIMA: Kako se hrane novosadski osnovci

U SKLADU SA STANDARDIMA: Kako se hrane novosadski osnovci

Kada je gojaznost dece u pitanju, ne možemo se pohvaliti pozitivnom statistikom. Ipak, jedno od dugoročnih rešenja tog problema leži u zdravoj ishrani još od najranijih školskih dana.

Kakva je ishrana u novosadskim školama i da li se obroci pripremaju u skladu s preporukama nutricionista, otkrila je za RTV Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola.

Ona kaže da gotovo sve škole u Novom Sadu imaju svoju kuhinju. Kad je u pitanju pripremanje hrane, dodaje Pastonjicki, sve zavisi od organizacije u školama, od broja dece, od toga ima li škola pravo na kuvara ili samo na servirku, kao i od toga da li se hrana priprema ili distribuira.

- Ono što je važno jeste da svaka škola poštuje pravila i standarde da bi hrana bila zdravstveno bezbedna. Institut za javno zdravlje kontroliše mesečno kontroliše hranu u školama. Kontroliše se nutriciona vrednost, kao i biološka ispravnost hrane. Svi ti izveštaji se dostavljaju školi – izjavila je za RTV Jasmina Pastonjicki, dodavši da se osoblje u školama trudi da decu nauči pravilnoj ishrani.

- Pokušavamo da utičemo i na roditelje da, kada pripremaju hranu kod kuće, da to bude zdrav obrok – kaže sagovornica pokrajinskog javnog servisa.

Kaže da je i dalje problem što deca, kad od roditelja dobiju novac, otrče do pekare ili prodavnice brze hrane.

Sve škole moraju da poštuju Zakon o javnim nabavkama, dakle, da oglase javnu nabavku i da specifikuju kakve namirnice i hranu nabavljaju. Sagovornica RTV kaže da sve namirnice moraju da budu u skladu sa HACCP standardom.

Video-prilog o ovoj temi pogledajte ovde.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • vukasin

  pre 2680 dana i 20 sati

  bla, bla, bla i na kraju ništa niste rekli...

  Oceni komentar:
  0
  0