U SKLADU SA STANDARDIMA: Kako se hrane novosadski osnovci

U SKLADU SA STANDARDIMA: Kako se hrane novosadski osnovci

Kada je gojaznost dece u pitanju, ne možemo se pohvaliti pozitivnom statistikom. Ipak, jedno od dugoročnih rešenja tog problema leži u zdravoj ishrani još od najranijih školskih dana.

Kakva je ishrana u novosadskim školama i da li se obroci pripremaju u skladu s preporukama nutricionista, otkrila je za RTV Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola.

Ona kaže da gotovo sve škole u Novom Sadu imaju svoju kuhinju. Kad je u pitanju pripremanje hrane, dodaje Pastonjicki, sve zavisi od organizacije u školama, od broja dece, od toga ima li škola pravo na kuvara ili samo na servirku, kao i od toga da li se hrana priprema ili distribuira.

- Ono što je važno jeste da svaka škola poštuje pravila i standarde da bi hrana bila zdravstveno bezbedna. Institut za javno zdravlje kontroliše mesečno kontroliše hranu u školama. Kontroliše se nutriciona vrednost, kao i biološka ispravnost hrane. Svi ti izveštaji se dostavljaju školi – izjavila je za RTV Jasmina Pastonjicki, dodavši da se osoblje u školama trudi da decu nauči pravilnoj ishrani.

- Pokušavamo da utičemo i na roditelje da, kada pripremaju hranu kod kuće, da to bude zdrav obrok – kaže sagovornica pokrajinskog javnog servisa.

Kaže da je i dalje problem što deca, kad od roditelja dobiju novac, otrče do pekare ili prodavnice brze hrane.

Sve škole moraju da poštuju Zakon o javnim nabavkama, dakle, da oglase javnu nabavku i da specifikuju kakve namirnice i hranu nabavljaju. Sagovornica RTV kaže da sve namirnice moraju da budu u skladu sa HACCP standardom.

Video-prilog o ovoj temi pogledajte ovde.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • vukasin

  pre 982 dana i 3 sata

  bla, bla, bla i na kraju ništa niste rekli...

  Oceni komentar:
  0
  0
servisne informacije novi sad bez struje isključenja struje jkp lisje matičar novi sad Isključenje struje novosadsko porodilište novorođenčad promenada bebe jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad Spens klisa isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija betanija KCV sahrane novi sad elektrovojvodina klinički centar vojvodine bez vode novosadska policija servisne informacije raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo šoping centar promenada raspored sahrana i ispraćaja JGSP "Novi Sad" novosađani