U školama i okolini zaplenjeno pet pištolja i 52 komada hladnog oružja

U školama i okolini zaplenjeno pet pištolja i 52 komada hladnog oružja

Na području Policijske uprave u Novom Sadu od početka godine zabeleženo je 20 odsto manje krivičnih dela, koja su počinili maloletnici, a ohrabruje i podatak da je u istom procentu povećan broj rasvetljenih slučajeva dela, koja su počinili još nepunoletni izgrednici. Nadležnom tužilaštvu podnete su 603 krivične prijave.

Među onima koji su zaradili prijave nalazi se i grupa agresivnih maloletnica, koje su teško povredile vršnjakinju, a terete se i za ugrožavanje sigurnosti, jer su slale preteće SMS poruke. Rasvetljena su i razbojništva ispred dve novosadske srednje škole, a otkriveni su i nasilnici u Limanskom parku.

- Na smanjenje krivičnih dela među maloletnicima znatno je uticala dobra saradnja policije sa nadležnim tužilaštvom, Centrom za socijalni rad i drugim institucijama - navodi Daliborka Vojvodić Tomović, rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije. - Koordinisan i efikasan rad svih doprineo je da maloletničkih bandi bude manje.

Ta saradnja je, po rečima naše sagovornice, svakodnevna. U slučajevima kada se maloletni prestupnici prepoznaju, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom se lišavaju slobode, a posle krivičnog postupka izriču im se vaspitne mere. Nekoliko njih se nalazi u vaspitno- -popravnim domovima.

Među krivičnim delima, koja čine golobradi dečaci i njihove vršnjakinje, doduše u manjem broju, prednjače imovinski delikti, odnosno krađe.

U određenom broju krivičnih dela pojavljuju se i deca mlađa od 14 godina, krivično neodgovorna, ali se u određenim slučajevima prijave podnose protiv njihovih roditelja, zbog zapuštanja.

Novosadska policija je uspela da rasvetli sva krivična dela sa elementima nasilja.

- Vršnjačko nasilje u školama je često prisutno, upravo, u ovoj populaciji - predočava Vojvodić Tomović. - Na te pojave reagujemo i preventivno kroz predavanja i tribine o bezbednom detinjstvu, trgovini decom, alkoholizmu i drogama, sprečavanju elektronskog nasilja. Predavanjima na ove teme prisustvovalo je oko 15.000 đaka.

U akciji "Školarac", čiji je cilj veća bezbednost u školama i njihovoj blizini, u prethodnoj školskoj godini zaplenjeno je 18 grama heroina, 100 grama marihuane, pet pištolja i 52 komada hladnog oružja. Proveravano je 6.000 osoba, a 77 ih je privedeno.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan