U školama i okolini zaplenjeno pet pištolja i 52 komada hladnog oružja

U školama i okolini zaplenjeno pet pištolja i 52 komada hladnog oružja

Na području Policijske uprave u Novom Sadu od početka godine zabeleženo je 20 odsto manje krivičnih dela, koja su počinili maloletnici, a ohrabruje i podatak da je u istom procentu povećan broj rasvetljenih slučajeva dela, koja su počinili još nepunoletni izgrednici. Nadležnom tužilaštvu podnete su 603 krivične prijave.

Među onima koji su zaradili prijave nalazi se i grupa agresivnih maloletnica, koje su teško povredile vršnjakinju, a terete se i za ugrožavanje sigurnosti, jer su slale preteće SMS poruke. Rasvetljena su i razbojništva ispred dve novosadske srednje škole, a otkriveni su i nasilnici u Limanskom parku.

- Na smanjenje krivičnih dela među maloletnicima znatno je uticala dobra saradnja policije sa nadležnim tužilaštvom, Centrom za socijalni rad i drugim institucijama - navodi Daliborka Vojvodić Tomović, rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije. - Koordinisan i efikasan rad svih doprineo je da maloletničkih bandi bude manje.

Ta saradnja je, po rečima naše sagovornice, svakodnevna. U slučajevima kada se maloletni prestupnici prepoznaju, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom se lišavaju slobode, a posle krivičnog postupka izriču im se vaspitne mere. Nekoliko njih se nalazi u vaspitno- -popravnim domovima.

Među krivičnim delima, koja čine golobradi dečaci i njihove vršnjakinje, doduše u manjem broju, prednjače imovinski delikti, odnosno krađe.

U određenom broju krivičnih dela pojavljuju se i deca mlađa od 14 godina, krivično neodgovorna, ali se u određenim slučajevima prijave podnose protiv njihovih roditelja, zbog zapuštanja.

Novosadska policija je uspela da rasvetli sva krivična dela sa elementima nasilja.

- Vršnjačko nasilje u školama je često prisutno, upravo, u ovoj populaciji - predočava Vojvodić Tomović. - Na te pojave reagujemo i preventivno kroz predavanja i tribine o bezbednom detinjstvu, trgovini decom, alkoholizmu i drogama, sprečavanju elektronskog nasilja. Predavanjima na ove teme prisustvovalo je oko 15.000 đaka.

U akciji "Školarac", čiji je cilj veća bezbednost u školama i njihovoj blizini, u prethodnoj školskoj godini zaplenjeno je 18 grama heroina, 100 grama marihuane, pet pištolja i 52 komada hladnog oružja. Proveravano je 6.000 osoba, a 77 ih je privedeno.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop porodilište raspored sahrana novi sad bebe gradsko groblje radosne vesti betanija gradonačelnik Miloš Vučević servisne informacije raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad novorođenčad elektrovojvodina matična knjiga rođenih EPS isključenja struje bez vode bez struje novosadsko porodilište havarija na vodovodu jkp novosadska toplana sahrane jkp lisje almaško groblje Miloš Vučević horoskopski znaci vremenska prognoza novi sad dunav RHMZ telep