U SPECIJALNOJ GINEKOLOŠKOJ BOLNICI "GENESIS" NOVI SAD: ERA test velika šansa za roditeljstvo

U SPECIJALNOJ GINEKOLOŠKOJ BOLNICI "GENESIS" NOVI SAD: ERA test velika šansa za roditeljstvo

Parovi koji se bore sa sterilitetom znaju koliko je težak osećaj kada se proces vantelesne oplodnje završi neuspehom. Mnogi to iskustvo prolaze čak više puta, poput Nevene J. (36).


Pre nego što je upoznala dr Zoricu Crnogorac, koja joj je predložila da uradi ERA test, imala je osam neuspešnih vantelesnih oplodnji. U julu 2015. godine uradila je predmetni test i dobijen je nalaz P+5, a postupak je urađen u septembru iste godine. Maja je 2016. na svet donela prelepog dečaka.

- Moja sreća je bila beskrajna, žao mi je što pre nisam znala za ovaj test, sigurna sam da bih ranije doživela tu veliku sreću da postanem majka, ispričala je Nevena.

Dok se u Evropi o ERA testu edometrijalne prijemčivosti od skoro piše i govori, malo je poznato da se on u Srbiji primenjuje već četiri godine. Začetnik uvođenja te vrste testiranja u našoj zemlji je upravo SGB “Genesis" iz Novog Sada.

Pitali smo dr Zoricu Crnogorac, šeficu Tima za VTO i vlasnicu bolnice da nam detaljno pojasni proceduru i njen doprinos u povećanju uspešnosti postupka vantelesne oplodnje.

Kome je namenjen ERA test?

- Njime se određuje genetska receptivnost – prijemčivost endometrijuma, odnosno utvrđuje se dan i vreme kada treba individualno kod svake žene da se plasira embrion. ERA testom je otkriveno da kod 27 odsto žena endometrijum nije spreman za prihvatanje embriona trećeg ili petog dana nakon uzimanja jajnih ćelija i fertilizacije, objašnjava dr Crnogorac.


Ona dodaje da prema kliničkim ispitivanjima ERA test povećava za 25% uspešnost VTO kod pacijentkinja svih starosnih grupa koje su imale jedan ili više neuspešnih postupaka, kao i onih žena koje prvi put ulaze u proces lečenja steriliteta.

- Kombinacija ERA i PGS testa rezultira uspešnošću VTO tretmana i do 80 odsto. Deo mojih zalaganja je da ti testovi postanu dostupni u okviru zdravstvenog osiguranja, ističe dr Crnogorac.


Razlike i prednosti u odnosu na raniju praksu

Klasičan metod datiranja endomentrijuma zasnovan je na histološkim kriterijumima. Međutim, dokazano je da oni ne prave razliku između plodnih i neplodnih pacijentkinja i veoma su subjektivni, što znači da nemaju kliničku primenu.

- ERA test omogućava detekciju personalizovanog implantacionog prozora za svaku pacijentkinju, pre nego što ona počne sa potpomognutim tehnikma reprodukcije, kaže dr Crnogorac.


Uzimanje i slanje uzoraka

Za dijagnostiku perceptilnosti endomentrijuma potrebna je biopsija sluznice sa dna materice, nakon odgovarajuće pripreme pacijentkinje hormonskim tabletama. Biopsija je relativno bezbolna i nije potrebna anestezija. Uzet uzorak se šalje u laboratoriju u Valensiju, gde se radi genetska dijagnostika bioptata i određuje se njegova perceptilnost.

- Rezultati testa dobijaju se u roku od dve do tri nedelje. U slučaju da ERA test pokaže pomerenje vremena receptiptivnosti, tada se transfer blastociste i osmoćelijskog embriona obavlja u drugim terminina, pojašnjava dr Crnogorac.


Značajan saveznik na putu do potomstva

ERA test je razvila i patentirala čuvena španska genetska laboratorija “Igenomix” sa nadaleko poznatim profesorom Karlosom Simonom, nakon više od deset godina istraživanja steriliteta. 2014. godine tim stručnjaka iz Valensije odabrao je SGB “Genesis” da na prostoru Jugoistočne Evrope prva uvede ERA test, ali i druge neinvazivne prenatalne genetske testove, koji su važan saveznik na putu do zdravog potomstva, kao i samom VTO postupku.


- Bolnica je već dugi niz godina sinonim za inovacije u Srbiji i regionu u oblasti humane reprodukcije, sa uspešnošću višom od 60 odsto. Tokom 12 godina koliko postojimo i pomno prateći s kakvim izazovima zapravo suočavamo zajedno sa parovima, sve češće smo uočavali da problem neuspeha VTO tretmana uzrokuju mutacije na nivou gena, poremećaji na nivou hromozoma, embriona, genetika prijemčivosti sluznice materice. 

To je bio motiv da nadogradimo proces vantelesne oplodnje, te da na ove prostore prvi uvedemo najsavremenije genetske testove. Uspešnost postupka vantelesne oplodnje primenom ovih testova, povećava se i do 75 procenata, čak i u kategoriji u kojoj je to najveći izazov postići, kod žena starijih od 40 godina. Pomoću nekih od testova moguće je otkriti oko 15.000 mutacija i 600 genetskih poremećaja, zaključuje dr Zorica Crnogorac.

SEDAM REVOLUCIONARNIH "GENESIS" TESTOVA: Genetskim testovima koji su dostupni u SGB “Genesis” moguda se analiziraju: genom oba partnera (CGTtest), radi se genetska analiza spermatozoida (SAT), genetski skrining embriona pre embriotrasfera- proveravaju se hromozomi (PGStest), genetska dijagnoza mutacija na genima – pre ebriotransfera (PGD), dijagnosika prijemčivosti sluznice materice, individulani i visokopozdan test (ERAtest), otkrivanje mutacija na genima koje su odgovorne za razvoja karcinoma dojke i jajnika (BRCA 1 i 2) i NACE test – prenatalni test, radi se već od 10. nedelje trudnoće, služi za detekciju poremećaja na 13, 18, 21, 9 hromozomu i polnim hromozomima kod bebe. Ukoliko se tim testom postavi sumnja za hromozomske anomalije bebe, radi se rana amniocenteza od 15. do 16. nedelje trudnoće, koja je u tom slučaju u bolnici “Genesis” besplatna.

Gde se može naći više informacija?

Dodatne informacije o testovima, kao i slobodnim terminima za konsultacije sa stručnjacima SGB “Genesis”, možete dobiti putem sajta Bolnice, putem mejla ili na brojeve telefona + 381 21 549 444, + 381 21 549 777.

PR tekst

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan