U Srbiji godišnje od raka jajnika oboli oko 750 žena

U Srbiji godišnje od raka jajnika oboli oko 750 žena

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se danas, a svakog dana u Srbiji dve žene obole od te bolesti dok jedna umre, prenose "Večernje novosti".

Danas se u čitavom svetu obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ženskog kancera. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

U Srbiji je Svetski dan obeležen manifestacijom pod nazivom "Danas nam je struka potrebna", u organizaciji Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori", Udruženja ginekologa i opstetičara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i Nacionalne organizacija za retke bolesti Srbije. Organizovana je tribina u pres centru Udruženja novinara Srbije na kojoj je premijerno emitovan dokumentarni film "Zorica Velicki, jedna od nas", a na info štandu u Knez Mihailovoj ulici u Neogradu predstavnici pacijenata tokom dana delili su edukativne brošure i flajere, zainteresovani građani popunjavali su Upitnike o istinama i zabludama vezanim za rak jajnika, dok su lekari bili na raspolaganju za savete, sugestije i odgovore koji se odnose na karcinom jajnika.

Obeležavanje Svetskog dana podržala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović: - Kao društvo treba da učinimo sve što možemo za žene koje se nalaze u poodmaklim fazama ove bolesti i da im pomognemo da vode što kvalitetniji način života. Naše zdravsto je moderno i nije poenta samo da se bavimo preživljavanjem nego da radimo na tome da život koji obolele žene vode ne bude težak, a to možemo samo ukoliko svi zajedno sarađujemo i pomažemo. Sumorne statistike možemo da promenimo samo ako se stalno bavimo ovim problemom, a nikako jednom godišnje.

I Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uzelo je učešće u obeležavanju Svetskog dana borbe protiv raka jajnika.

- Ministarstvo zdravlja je nedavno uvelo jedan od novih lekova koji mnogo znače pacijentkinjama obolelim od raka jajnika, tako da je to značajan pomak. Kod raka jajnika jedan deo bolesti je nasledan 10-15 posto i to se može dokazati genetskim testiranjem Brca 1 i Brca 2 gena koje se kod nas radi. Imamo mogućnost i za lek koji bi mogao da se primeni kod takvih pacijenata, koji u stvari imaju jednu vrstu retke bolesti, a na tome ćemo raditi u saradnji sa zdravstvenim Fondom proširivanjem modela posebnih ugovora sa farmaceutskim kućama – istakao je državni sekretar Ministarsta zdravlja Republike Srbije doc. dr Ferenc Vicko.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan