U Srbiji godišnje od raka oboli oko 40.000 ljudi

U Srbiji godišnje od raka oboli oko 40.000 ljudi

Broj obolelih od raka debelog creva i raka dojke se povećeva. Lekari pozivaju na preventivne preglede i upozoravaju na simptome koji treba da budu alarm za odlazak kod lekara.

Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 40.000 ljudi, a premine oko 20.000.

Rak debelog creva je jedno od najčešćih malignih oboljenja i kod žene i kod muškaraca u Srbiji, a mart je mesec borbe protiv te bolesti.

Doktor Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije, rekao je u serijalu "Rak je izlečiv 2" u Jutarnjem programu  RTS-a da je godišnje između četiri i pet hiljada novih slučajeva, da premine oko 2.000 pacijenata, dok se broj obolelih povećava.

Upozorava na životni stil sa mnogo nerviranja, sedenja, masne hrane, alkohola, prerađevina.

– To sve zajedno ne prija debelom crevu i to može biti jedan od doprinosećih faktora eksploziji, naročito kod mlađih od 40 godina – ističe Radosavljević.

Kada je reč o simptomima, naglašava da treba osluškivati stomak i promenu režima stolice.

Naravno, ništa ne deluje tako uznemirujuće za pacijenta kao što je pojava krvi u stolici i to ponavljana. Dakle, ako su to hemoroidi, to je na sreću češći uzrok krvarenja od tumora debelog creva, ali ako to prate bolovi u stomaku, ako to prati poremećaj u pražnjenju, ako to prati gubitak u težini, nagli, neočekivani gubitak snage, zamor, to je više nego nekoliko alarma koji će vas uputiti kod lekara – navodi Radosavljević.

U martu se obeležava i nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Domina Spasić iz udruženja "Budimo zajedno" kaže da se broj obolelih i smrtnost povećavaju, i da je Srbija na prvom mestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva.

 Dobili smo neke nove inovativne lekove. Naravno, ne sve i ne za sve vrste raka dojke, ali u tom pravcu smo napredovali – ističe Spasićeva.

Doktorka Ana Cvetanović, direktorka Klinike za onkologiju u Kliničkom centru u Nišu, kaže da je u svetu karcinom dojke na prvom mestu, i da se situacija preslikava na sve zemlje, pa i na Srbiju.

Rak dojke, ukoliko se otkrije na vreme, izlečiv je u 99 odsto slučajeva.

Ceo tekst pročitajte na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan