U Srbiji je registrovano 19 slučajeva malih boginja

U Srbiji je registrovano 19 slučajeva malih boginja

U Srbiji je registrovano 19 slučajeva malih boginja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Zaraženi su sa teritorije opštine Smederevo. Morbile su potvrđene kod 12. dece mlađe od dve godine koji su nevakcinisani i šest odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom.

Osim toga jedna obolela odrasla osoba je porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Batuta.

Epidemija u Smederevu prijavljena je 12. januara i na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u celoj Srbiji.

Na teritoriji Evrope, prema podacima SZO, odnosno ECDC, beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu. 

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan