U Srbiji jedan lekar u proseku leči gotovo 400 ljudi

U Srbiji jedan lekar u proseku leči gotovo 400 ljudi

U zdravstvenim ustanovama u Srbiji, jedan lekar u proseku leči gotovo 400 ljudi, dok je u zemljama Evropske Unije (EU) ovaj broj gotovo duplo manji. Bolnice i domovi zdravlja u našoj zemlji vape za kadrovima, jer je obolelih sve više, a deficit lekara, kao i medicinskih sestara, drastično se povećava, dok se gužve u čekaonicama, pred ambulantama, ne smiruju.

Jedna od posledica pandemije koronavirusa je povećan broj pacijenata sa različitim dijagnozama, koji su preležali kovid, a potom zadobili trajne zdravstvene komplikacije. Takođe, statistike govore da nezaustavljivo raste i broj obolelih od onkoloških, kardiološih, pulmoloških, ali i mentalnih bolesti, a svedoci smo povratka i "zaboravljenih" epidemija malih boginja i velikog kašlja.

Postavlja se pitanje: Ko će da leči sve ove ljude? Odgovor je: Malobrojni lekari, koji još odolevaju prelasku u privatni sektor ili odlasku u inostranstvo.

Na 100.000 stanovnika u Srbiji imamo 283 lekara, što je znatno ispod proseka u odnosu na zemlje Evropske unije (EU), gde na taj broj ljudi postoji najmanje 400 lekara – izjavila je dr Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS).

Naime, rezultati istraživanja Republičkog zavoda za statistiku (RZS), iz 2023. godine, pokazuju da je u našoj zemlji, odnos lekara i pacijenata u proseku jedan prema 339.

Prema ovim podacima, takođe, u Srbiji radi 20.186 lekara, 1.533 stomatologa i 1.395 farmaceuta, a na jednu bolničku postelju ide čak 160 pacijenata.

U domovima zdravlja u Srbiji je u 2022. radilo je 3.557 lekara, prema podacima iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Od toga je bilo 2.008 lekara opšte medicine, 244 doktora na specijalizaciji, a 1.305 specijalista.

U periodima kada vladaju i stomačni i respiratorni virusi, grip, kovid, alergije, a od nedavno i veliki kašalj i male boginje, u jednoj smeni bude i 40, čak i 50 mališana i to je zaista strašno. Nemamo dovoljno vremena za svaki pregled, trebalo bi da izdvojimo bar 20 minuta do pola sata po detetu, ali kada su velike gužve to je neizvodljivo, pa jedva da imamo i 10 minuta za pacijenta – rekla je  dr Milena Đorđević, pedijatar.

Na klinikama vlada alarmantno stanje. U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), lekari se žale da nemaju dovoljno vremena za sve pacijente, jer ih je previše.

Ista je situacija na endokrinologji, neurologiji, radiologiji.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan