U Srbiji kvalitet usluga u prodavnicama ispod evropskog nivoa

U Srbiji kvalitet usluga u prodavnicama ispod evropskog nivoa

Usluga koju u trgovinama dobijaju potrošači u Srbiji je na gotovo dvostruko nižem nivou nego na Zapadu.

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje kompanije "Intelidžens". Kvalitet usluge u prodavnicama robe široke potrošnje, koji je praćen metodom "tajnog kupca" bio je uoči 2020. godine na nivou 52 odsto, dok je evropski standard 81 procenat, prema saopštenju kompanije o rezultatima istraživanja, prenosi "Politika".

Oko 30 odsto svih prodavaca, kako se ističe, uopšte ne poznaje karakteristike proizvoda koje prodaju i teško se snalaze da pronađu informacije o njima. Dve trećine njih ne zanimaju potrebe kupaca, već vode računa o nekim drugim poslovima koje obavljaju. Iako trgovci na oko dve trećine elektronskih poruka odgovore na vreme, polovina njih odgovori veoma šturo sa često generičkim porukama koje prebacuju posao na nekog drugog.

S obzirom na to da većinu prodavnica u ovom sektoru čine strane kompanije, očekivanja da će svoje znanje uložiti u podizanje standarda usluge do sada se nisu ispunila u potpunosti – navodi se u istraživanju.

Ipak, napominje se da je u devet praćenih trgovinskih lanaca zabeležen rast povećanja kvaliteta usluge sa 47 odsto u trećem kvartalu prošle godine, na 52 procenta u poslednjem tromesečju. Za bolje ocene kvaliteta usluga u trgovinama najzaslužniji je nešto veći nivo zadovoljstva samih zaposlenih, konstatuje "Intelidžens", koji je sproveo i merenje zadovoljstva samih prodavaca na radnom mestu. Istraživanje je pokazalo da su zadovoljstvo zaposlenog i zadovoljstvo potrošača u korelaciji, i da će nivo usluge, kao i promet, porasti ako su zaposleni zadovoljniji, zaključuje se u istraživanju.

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • milivoje

  pre 226 dana i 15 sati

  Odlično zapažanje, sve pohvale za ovaj tekst! Mnogi trgovački lanci nemaju čak ni deklaracije u pekarskom sektoru već samo cene i naziv proizvoda a o poreklu da i ne govorimo. Slučajno sam pre dve godine zamolio radnicu sa sektora pekare da mi pokaže deklaraciju, međutim donosi mi sa kutije polupečenog smrznutog proizvoda deklaraciju Ćabate, proizvođač Rumunija. Šta reći osim da ni dan danas ovaj poznati trgovački lanac nema deklaracije pored izloženih pekarskih proizvoda.

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Joop

  pre 223 dana i 35 minuta

  Uberal das selbe ..

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Milo Madacky

  pre 104 dana i 3 sata

  U prevodu: nije nikakva. Ponašaju se kao da oni nama plaćaju što mi pazarimo kod njih. Ima nezaposlenih pa što da ne zaposle one koji su sposobni da usluže potrošače. Da sam ja šef svi bi oni dobili nogu. To je razlog što više volim da pazarim na pijaci.;-)

  Oceni komentar:
  2
  3