U Srbiji rapidno raste broj mladih koji koriste alkohol i drogu

U Srbiji rapidno raste broj mladih koji koriste alkohol i drogu

Veliki stres zbog pandemije korona virusa u Srbiji je doveo do rasta broja ljudi, posebno mladih, koji zloupotrebljavaju alkohol i psihoaktivne supstance, upozoravaju stručnjaci koji se bave bolestima zavisnosti.

Načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalne bolesti, psihijatar Ivica Mladenović, kaže da je poslednje dve godine alkohol u našoj zemlji veliki problem, ali, ne na nivou zavisnosti, već zloupotrebe. Kako je objasnio, razlika je u tome što ti koji zloupotrebljavaju alkohol ne dolaze u psihijatrijske ustanove, već njih, možete naći u policijskim stanicama, na trežnjenju posle saobraćajki, tuča, pokušaja samoubistva…

Zbog toga podaci iz psihijatrijskih ustanova o zloupotrebama hemijskih supstanci nisu relevantni, ali će pik u psihijatriji doći tek posle tri do pet godina, koliko je potrebno da se zavisnost razvije. Glavni problem u Srbiji je alkohol, gde je tri do pet odsto odnosno između 150 i 200 hiljada punoletnih građana, zavisno. Bolesti zavisnosti su jedne od retkih bolesti gde pacijenti ne vuku lekara za rukav. Beže od nas i dovode ih samo kada dođe stani-pani situacija, i kada roditelj primeti celu priču, sud ili centri za socijalni rad − rekao je psihijatar.

Prema njegovim rečima, alkoholizam se tretira u psihijatrijskim ustanovama, a zloupotrebom alkohola bi trebalo da se bave domovi zdravlja, što se ne dešava. Postoji i trend rasta korišćenja amfetamina i kanabinoida kod mladih jer su veoma jeftini i pristupačni, prenosi RTV.

− Obično se kreće sa alkoholom, a u Srbiji se to ne računa kao problem. Kada piju mladi od 12, 13 godina, uglavnom ih očevi i porodica uvode u tu priču. U praksi se pokazalo da devojčice češće zloupotrebljavaju sedative dok dečaci više koriste amfetamine i kanabinoide. Veću predispoziciju imaju osobe sa naslednim faktorima, povodljive ličnosti sklone zavisnosti, na to utiču društvo i okolina, ali i adiktivni potencijal supstance jer nije isto uzimati opijate i kanabis – istakao je doktor.

Takođe, primećuju se da je pandemija pored pomenutih, uticala i na veću nehemijsku odnosno bihejvioralnu zavisnost, koju karakterišu zavisnost od interneta, video igara i patološkog kockanja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan