U Srbiji se godišnje stvori 80.000 tona opasnog otpada

U Srbiji se godišnje stvori 80.000 tona opasnog otpada

U Srbiji se na godišnjem nivou generiše oko devet miliona tona otpada. Opasan otpad je 2016. godine činio 0,8 odsto ukupne količine otpada, što znači da se u našoj zemlji stvara oko 80.000 tona opasnog otpada na godišnjem nivou.

Opasan istorijski otpad nalazi se na 79 poznatih lokacija u Srbiji. Naziva se istorijskim jer je već decenijama nezbrinut, a potiče iz preduzeća koja više ne rade ili su u restrukturiranju. Sa devet lokacija je uklonjen, ali nije urađena remedijacija zemljišta, tako da su ta mesta i dalje ekološke crne tačke.

- Alarmantan je podatak da na teritoriji Republike Srbije postoje ogromne količine opasnog istorijskog otpada privremeno uskladištenog na različitim lokacijama, koje predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu – kaže za RTS Miodrag Mitrović, predsednik kompanije "Miteko Kneževac" koja se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada.

Poseban problem predstavljaju polihlorovani bifenili, ili skraćeno PSB, koji su najzastupljeniji u transformatorima. Sintetizovani su u Americi dvadesetih godina 20. veka, a u Evropi zabranjeni 2001. godine zbog kancerogenog, mutagenog i teratogenog dejstva.

Do sada je u Srbiji uklonjeno 8.000 tona PSB-a, što nije ni polovina, jer još 10.000 tona čeka da bude uklonjeno. Takođe, RTS podseća da Srbija nema odgovarajuću infrastrukturu za preradu i odlaganje opasnog otpada, tako da joj nedostaju postrojenja za tretman različitih vrsta opasnog otpada, transfer stanice i skladišta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina novorođenčad isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana almaško groblje porodilište bebe vremenska prognoza novi sad horoskopski znaci centralno groblje u Futogu raspored sahrana novi sad isključenje vode betanija matična knjiga rođenih novosadsko porodilište radosne vesti bez vode RHMZ jkp lisje Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane horoskop havarija na vodovodu bez struje gradsko groblje servisne informacije