U Srbiji se godišnje stvori 80.000 tona opasnog otpada

U Srbiji se godišnje stvori 80.000 tona opasnog otpada

U Srbiji se na godišnjem nivou generiše oko devet miliona tona otpada. Opasan otpad je 2016. godine činio 0,8 odsto ukupne količine otpada, što znači da se u našoj zemlji stvara oko 80.000 tona opasnog otpada na godišnjem nivou.

Opasan istorijski otpad nalazi se na 79 poznatih lokacija u Srbiji. Naziva se istorijskim jer je već decenijama nezbrinut, a potiče iz preduzeća koja više ne rade ili su u restrukturiranju. Sa devet lokacija je uklonjen, ali nije urađena remedijacija zemljišta, tako da su ta mesta i dalje ekološke crne tačke.

- Alarmantan je podatak da na teritoriji Republike Srbije postoje ogromne količine opasnog istorijskog otpada privremeno uskladištenog na različitim lokacijama, koje predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu – kaže za RTS Miodrag Mitrović, predsednik kompanije "Miteko Kneževac" koja se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada.

Poseban problem predstavljaju polihlorovani bifenili, ili skraćeno PSB, koji su najzastupljeniji u transformatorima. Sintetizovani su u Americi dvadesetih godina 20. veka, a u Evropi zabranjeni 2001. godine zbog kancerogenog, mutagenog i teratogenog dejstva.

Do sada je u Srbiji uklonjeno 8.000 tona PSB-a, što nije ni polovina, jer još 10.000 tona čeka da bude uklonjeno. Takođe, RTS podseća da Srbija nema odgovarajuću infrastrukturu za preradu i odlaganje opasnog otpada, tako da joj nedostaju postrojenja za tretman različitih vrsta opasnog otpada, transfer stanice i skladišta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije bez vode bez struje RHMZ Spens gradsko groblje elektrovojvodina betanija novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad Isključenje struje isključenje vode maturanti vreme danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević plato spensa vremenska prognoza novi sad raspored sahrana novi sad horoskop vremenska prognoza Vreme u Novom Sadu isključenja struje sahrane bebe Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani